Dood oud-minister hindert proces

ISTANBUL, 19 april - De voortgang van het proces tegen de Griekse socialistische oud-premier Andreas Papandreou en drie van zijn ministers, die worden verdacht van betrokkenheid bij een bankschandaal, is op losse schroeven komen te staan na de dood, gisteren, van een van de verdachten, oud-vice-premier Agamemnon Koutsoyorgas.

De 69-jarige politicus, eens de machtigste man in de kabinetten van Papandreou, kreeg vorige week een zware beroerte tijdens een confrontatie met een van de getuigen. Het hele proces wordt op televisie uitgezonden en de kijkers hebben deze scene inmiddels meerdere malen kunnen aanschouwen. Koutsoyorgas raakte in een coma waaruit hij niet meer is bijgekomen.

Hij werd ervan beschuldigd ruim twee miljoen dollar te hebben ontvangen van de Bank van Kreta als beloning voor een wet die controle op de toen reeds in grote moeilijkheden verkerende bank bemoeilijkte.

Tegen hem was de meeste bewijslast verzameld. Het bewijsmateriaal leek zo overtuigend dat tweederde van zijn eigen socialistische PASOK-fractie voor stemde toen het parlement, op instigatie van rechts en links, vorig jaar besloot hem te laten vervolgen. In het geval van Papandreou en de twee andere ministers toonde de PASOK zich tot zulk een vervolging onwillig. Papandreou, die zelf nooit op het proces is verschenen, zorgde dat zijn partij zich van Koutsoyorgas, die slechts 'gewoon lid' bleef, distantieerde.

Dit veranderde na de beroerte. Alle PASOK-voormannen defileerden eerbiedig langs het ziekbed van de man wiens 'strijdbaarheid' nu werd geprezen. De populistische socialistische pers ging nog verder.

“Koutsoyorgas heeft de doodstraf gekregen”, aldus het dagblad Avriani. Het memoreerde dat de rechters wisten dat zijn bloeddruk veel te hoog was; niettemin verlengden ze tweemaal zijn voorarrest. Vandaag bereidt de PASOK zijn eens op een na machtigste man de begrafenis van een martelaar.

De houding van de PASOK mag door de rechtse regeringspartij Nieuwe Democratie en door de Alliantie van Links en Vooruitgang (ALV) terecht als verregaand hypocriet worden gekenschetst, ook deze partijen verkeren in moeilijkheden. Het proces verliep van het begin af uiterst moeizaam en dreigt, niet in de laatste plaats door het flamboyante optreden van de verdachte oud-minister van financien Tsovolas, voor hen als boemerang te gaan werken. Afgewacht moet worden wat er maandag zal gebeuren als het proces wordt hervat.

    • Frans van Hasselt