Dollarkoers schiet ruim 4 cent omhoog

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Amerikaanse dollar is vanmorgen ruim vier cent gestegen omdat de angst voor een Amerikaanse renteverlaging aanzienlijk is verminderd. De hoogte van de rente in een bepaald land heeft grote invloed op de koers van een munt.

De dollar noteerde rond half elf 1,9365 gulden, bijna 4,5 cent hoger dan het slot van 1,8920 gulden gisteren in Amsterdam.

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse handelstekort in februari is gedaald tot het laagste niveau sinds september 1983. Bovendien kwamen cijfers vrij die duiden op een herstel van de werkgelegenheid.

Handelaren zien dit als aanwijzingen voor een naderend economisch herstel in de Verenigde Staten. De Washington Post meldde gisteren dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken op basis van de nieuwe cijfers zou hebben afgezien van een renteverlaging om de economie te stimuleren.

Een herstel van de economie maakt de Verenigde Staten aantrekkelijker als land om te beleggen, wat de vraag naar dollars structureel stimuleert. “Er is behoorlijk speculatief ingekocht vanacht”, stelt Hein Buchmann van Merill Lynch. “We houden er rekening mee dat de dollar dit jaar boven de twee gulden uitkomt.”

De dollarkoers wordt vaak afgezet tegen de D-mark, waaraan de gulden is gekoppeld. De Duitse munt staat de afgelopen tijd onder druk uit onzekerheid over de kosten van het economisch herstel van de voormalige DDR. Bovendien zijn er komende zondag deelstaatverkiezingen in Rheinland-Pfalz waar de conservatieve coalitie de meerderheid kan verliezen, wat een nieuwe tegenslag voor de D-mark kan zijn. De dollar schommelde rond het middaguur rond de 1,72 mark tegen een slot van 1,6880 D-mark gisteren. Van interventies van de centrale banken om de opmars van de dollar te stuiten, merkten handelaren vanmorgen niets.