De Koerdische vluchtelingen

foto: Zo bivakkeren Koerdische vluchtelingen nu in het grensgebied tussen Irak en Turkije: in een busje aan de Iraakse zijde en in geimproviseerde tenten, onder dekens of lappen plastic aan de Turkse kant.

Die in de auto's zijn er nog het beste af, zij blijven tenminste droog als het weer eens regent. de anderen raken dan doorweekt in de kille modder. Ongeveer 800.000 Koerden verblijven in dit gebied, en nog eens ongeveer een miljoen aan de grens met Iran. De vluchtelingen worden steeds meer met helikopters bevoorraad, omdat de voedseldroppings vanuit Hercules-transportvliegtuigen relatief weinig effect sorteren.

Voedselpakketten barsten uit elkaar of komen in mijnenvelden terecht, en zelfs zijn mensen gedood die onder een pakket werden verpletterd.

Amerikanen, Fransen en Britten zijn nu in Noord-Irak op zoek naar betere terreinen voor grote vluchtelingenkampen onder hun bescherming.

Vandaaruit, zo is de bedoeling, moeten de Koerden dan op den duur naar huis terugkeren. (Foto's Michiel Hegener)