Citrus en wijn uit Z-Afrika rukken op

ROTTERDAM, 19 APRIL. Deze zomer zal de Nederlandse consument zeker merken dat de handelsrelaties met Zuid-Afrika worden aangehaald. Er zal meer Zuidafrikaans citrusfruit in de winkels liggen. En Kaapse wijnen worden niet meer in een stil hoekje van de slijterij weggeborgen.

De Nederlandse Export Combinatie (NEC), waarin ruim vijfhonderd kleine en middelgrote bedrijven samenwerken, stuurt volgende maand voor het eerst sinds zes jaar weer een vertegenwoordiger naar Zuid-Afrika. De directeur van de NEC, T. Middelkoop, verwacht dit jaar een stijging van de Nederlandse export naar Zuid-Afrika met circa 20 procent tot zo'n 700 miljoen gulden. Volgens cijfers van het CBS stagneerde de export vorig jaar. De import steeg al wel fors van 420 miljoen tot 486 miljoen (incl. Namibie).

Volgens Middelkoop zullen in eerste instantie producenten van levensmiddelen en luxe consumptiegoederen profiteren. “Die dingen kun je in je koffer meenemen en laten zien. De export van kapitaalgoederen neemt meer tijd.” De export van de meeste van dergelijke produkten was niet verboden, maar veel bedrijven bezweken volgens Middelkoop voor “chantage door actiegroepen”. Economische Zaken wil na terugkeer van de ambtelijke missie die in Zuid-Afrika is, de belangstelling bij het bedrijfsleven peilen voor een reis naar het land.

De terugkeer van bedrijven die Zuid-Afrika verlieten, zal langer op zich laten wachten. Zo liet de top van het bedrijf Oce deze week aan de aandeelhouders weten dat zij de zaak in de gaten houdt “maar voorlopig geen plannen heeft.”

Directeur T. Overweel van de Outspan Benelux denkt dat supermarkten zich “vrijer” zullen voelen Zuidafrikaans citrusfruit te verkopen.

Het afgelopen jaar verkocht Outspan in de Benelux voor 50 a 60 miljoen gulden aan citrusfruit, waarvan ruim de helft in Nederland. “Zowel kleine als grote supermarktketens hebben zich weer bij ons gemeld,”

zegt hij. Een zelfde geluid valt te vernemen bij wijnhandel Heesch BV, de grootste importeur van Zuidafrikaanse wijnen. “De import neemt sterk toe,” aldus een woordvoerster. Directeur E.L. Blik van de Diamantbeurs verwacht geen veranderingen: “Diamanten vielen nooit onder sancties. En Zuid-Afrika levert maar een klein deel van de wereldproduktie.”

De opheffing door de EG van de sancties tegen ijzer en staal zullen volgens een woordvoerster van Hoogovens weinig gevolgen hebben voor de staalmarkt. “Tien jaar geleden was er al niet zoveel export van Zuid-Afrikaans staal.” De SEP (Samenwerkende Electriciteits Produktiebedrijven), die het gebruik van Zuidafrikaanse kolen eigener beweging staakten, sluiten niet dat zij weer kolen uit Zuid-Afrika zullen halen. Een woordvoerster: “Het duurt wel even voor we een besluit nemen. Eerst moeten we prijs en kwaliteit onderzoeken.”