Beurs Amsterdam lager ondanks fors hogere dollarkoers

ROTTERDAM, 19 APRIL. Ondanks de fors hogere dollar waren de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen verdeeld tot lager. Verkopen, gerelateerd aan de expiratie van opties en futures vandaag, deden het effect van de hogere dollarkoers teniet.

AMSTERDAM De dollar noteerde om 12.30 uur in Amsterdam circa vijf cent hoger op 1,9365 gulden, tegen een slot van 1,8960 gulden. Gisteren werd bekend gemaakt dat het handelstekort over maart in de VS het laagste was sedert zeven jaar.

De Amsterdamse effectenbeurs, waar veel bedrijven zijn genoteerd die hun omzet in het buitenland boeken, is een van de meest dollargevoelige markten van Europa. “Maar de verwachting dat de koersen hoger zouden openen als gevolg van de hogere dollar kwam niet uit. Optie-gerelateerde verkopen duwen de markt omlaag”, aldus een handelaar. Vandaag expireerden op de optiebeurs aprilopties en futures op de index.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 96,8 punten, stond om 13.00 uur op een verlies van 0,3 punt.

Optiebeleggers sloten op het laatste moment posities in aflopende series en openden in mindere mate nieuwe posities. Tekenend voor de behoudende stemming was dat vooral verkochte call-opties werden voortgezet terwijl gekochte calls per saldo werden gesloten en slechts in mindere mate werden voortgezet. Sluiting van gekochte calls leidt tot aanbod van de onderliggende aandelen.

Beurshandelaren zeiden dat de activiteit vanuit de optiebeurs voornamelijk uit de professionele hoek kwam. Institutionele beleggers stonden voornamelijk aan de zijlijn.

Beurshandelaren schatten dat de omzetten op de aandelenmarkt vandaag “laag tot gemiddeld” waren. De aandelenkoersen waren vanmorgen volop in beweging. Enkele internationals noteerden hoger. Koninklijke Olie, dat gisteren sloot op 155,70 gulden, was weer gevraagd en noteerde om 12.30 uur 0,90 gulden hoger. Unilever, dat gisteren sloot op 165,40 gulden, was tachtig cent hoger.

Uitgever Elsevier (slot gisteren: 88,20 gulden), die deze week bekend maakte dat de netto winst over 1990 met 16,8 procent is gestegen tot 471 miljoen gulden, was 1,30 gulden lager als gevolg van winstnemingen.

Fokker (slot: 33,90), een van de meest dollargevoelige fondsen in Amsterdam, was ondanks de hogere koers van de Amerikaanse munt dertig cent lager. Handelaren zeiden dat het effect van de hogere dollar wordt gedempt doordat de vliegtuigfabrikant zijn valutarisico's uitgebreid afdekt.

Op de lokale markt moest Norit, dat gisteren bij een forse omzet van ruim 200.000 stuks drie gulden lager sloot op 32 gulden, verder terrein prijsgeven. Het door analisten als 'milieu-aandeel' getypeerde fonds maakte gisteren bekend dat de winst dit jaar duidelijk lager uitkomt en stond rond het middaguur op een verlies van 2,50 gulden.

De commissaris voor de notering verbood vandaag de handel in aandelen Koninklijke Nederlandsche Springstoffenfabrieken tot opening aanstaande maandag. Het fonds houdt vandaag een buitengewone aandeelhoudersvergadering en komst maandag met cijfers.

De fors hogere dollar en een lagere opening van de futures op Duitse obligaties 'bunds' in Londen drukte vanmorgen de obligatiekoersen in Amsterdam, die gemiddelde 15 cent lager openden.

Tot verrassing van handelaren lanceerde de staat geen nieuwe staatslening. Obligatiehandelaren zeiden dat de koersen nog meer waren gedaald als de nieuwe staatslening op de markt was verschenen.

NEW YORK Winstnemingen na de recordwinst van woensdag duwden het Dow Jones industrieel gemiddelde gisteren weer onder de belangrijke barriere van 3.000 punten.

Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot vijf punten lager op 2.999, na een hoogste koers van 3.018 punten. De aandelenomzet daalde in dubbeltelling tot 219 miljoen stuks, tegen 247 miljoen woensdag. Het grote verschil tussen het koersverloop van aandelen en obligaties is volgens analisten een aanwijzing dat beleggers meer optimistisch zijn over de economische ontwikkelingen.

Een andere aanwijzig daarvoor is dat fondsen uit de basisindustrie, zoals chemie, papier en aluminium, het momenteel goed doen op Wall Street.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen daalden in de loop van de ochtend na het lagere slot Wall Street en Tokio. P&O noteerde hoger na het bericht dat het bedrijf zijn scheepsvloot verkoopt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.538,4 punten, stond om 12.30 uur op een verlies van 13,4 punten.

FRANKFURT De aandelenkoersen op de Frankfurtse beurs openden lager bij rustige handel. Handelaren wilden het weekeinde met zo klein mogelijke posities ingaan. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.613,76 punten, stond om 12.30 uur op een verlies van 10,3 punten.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen weer lager na een rustige sessie , die alleen werd verstoord door arbitrage-aankopen.

Beleggers stelden zich terughoudend op als gevolg van de zwakke yen en sombere vooruitzichten voor een spoedige renteverlaging. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 256,93 punten tot 26.541,97 punten, een daling van bijna een procent.