BankAmerica: hogere winst dank zij rente

ROTTERDAM, 19 APRIL. BankAmerica, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, heeft dank zij een sterke stijging van de rente-inkomsten haar winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien stijgen van 278 miljoen tot 282 miljoen dollar. De winst per aandeel steeg van 1,23 tot 1.25 dollar.

Aan rente kreeg de bank 1,09 miljard dollar binnen, tien procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. BankAmerica geeft hierop als commentaar dat de stijging van de rente-inkomsten niet zozeer is veroorzaakt door een groter verschil in uitbetaalde en geinde rente, maar meer door een beter rendement op tegoeden. Commissies die in de effectenhandel werden verdiend waren 35 miljoen dollar hoger. De winst in de deviezenhandel steeg met 24 miljoen dollar.

Het resultaat is mede een gevolg van lagere voorzieningen voor kredietrisico's van 145 miljoen dollar (185 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar). In de kredietportefeuille waren volgens topman R.M. Rosenberg de gevolgen van begin vorig jaar ingezette economische vertraging nog steeds merkbaar.

BankAmerica versterkte haar positie in de staat New Mexico door de overname van een aantal failliet verklaarde spaarbaken.

Het personeelsbestand van de bank liep in de eerste drie maanden van dit met 1200 terug tot 55.100.