Amnesty meldt schendingen mensenrechten in Koeweit

LONDEN, 19 april - Na de Amerikaanse organisatie Middle East Watch heeft vandaag ook Amnesty International scherpe kritiek geoefend op folteringen en executies in Koeweit na de bevrijding van de Iraakse bezetting. Amnesty deed daarbij een beroep op de emir van Koeweit persoonlijk om tussenbeide te komen en een eind te maken “aan de golf van willekeurige arrrestaties, folteringen en executies”.

Volgens Amnesty hebben Koeweitse militairen en leden van verzetsgroepen tientallen mensen in het openbaar of in het geheim gedood, velen bruut gefolterd en honderden naar willekeur gearresteerd. Zeker zeven mensen zouden zijn overleden aan de gevolgen van foltering.

De meerderheid van de slachtoffers wordt door Palestijnen gevormd, die worden beschuldigd van collaboratie met de Irakezen. Maar ook Irakezen en Soedanezen en leden van de statenloze Bidun-gemeenschap vormen een doelwit van de Koeweiti's.

De Koeweitse regering gaf vanochtend toe dat er schendingen van de mensnerechten hadden plaatsgehad. In een vraaggesprek met de BBC onderstreepte minister van planning Salman Abdul-Razek al-Mutawa echter dat gezag en orde nu zijn hersteld. Amnesty stelde in het rapport dat waarborgen tegen schendingen van de mensenrechten een zeer lage prioriteit leken te hebben. (Reuter)