Tientallen helikopters komen aan in Turkije voor hulp aan Koerden

DIYARBAKIR, 18 april - In hoog tempo wordt het vliegveld van de Turkse stad Diyarbakir omgevormd tot een grote basis voor Amerikaanse en Britse helikopters die een sleutelrol zullen spelen bij de bevoorrading van de nieuwe kampen voor Koerdische vluchtelingen in Irak.

Vanmorgen arriveerden er, als een groep reusachtige sprinkhanen, tien Amerikaanse Black Ox-helikopters op het kleine vliegveld, dat ook plaats biedt aan de Turkse luchtmacht. In totaal zullen er binnen enkele dagen 42 Amerikaanse helikopters naar Diyarbakir komen, de meeste van bases bij de Duitse steden Mainz en Fulda. Daarnaast zullen ook tien Britse helikopters opereren vanuit Diyarbakir.

“De bedoeling is”, zegt de Britse majoor Ian Dobie, “dat de helikopters naar Silopi vliegen en daar hulpgoederen oppikken die daar al door Turkse vrachtauto's naar toe zijn gebracht. Per helikopter zullen ze dan naar de lokaties van de kampen in Irak worden gebracht.” In Silopi, waar ook een nieuw kamp voor vluchtelingen is opgezet, wordt nu een grote basis aangelegd voor alle voorraden.

Op de luchthaven van Diyarbakir staan inmiddels vele tientallen grote tenten voor de Amerikaanse en Britse militairen. In totaal zullen er binnen enkele dagen zeker 800 man bivakkeren. Vanmorgen waren zo'n 400 daarvan aangekomen. Hoewel er aan alle kanten hard wordt gewerkt, laat de coordinatie nogal te wensen over. Amerikanen, Britten en Turken gaan geheel hun eigen gang. “Dat kan nog tot ongelukken leiden”, voorspelt de Britse woordvoerder Tim Lewis. Dit zal er wellicht niet beter op worden wanneer morgen ook Canadese en Italiaanse vliegtuigen materieel voor de bases zullen aanvoeren.

De Amerikaanse woordvoerder, commander John Woodhouse, geeft toe dat er nog zeer veel onduidelijk is over de wijze waarop de operatie zal verlopen. Een belangrijke vraag waarop de Amerikanen nog geen bevredigend antwoord kunnen geven is bij voorbeeld hoe honderdduizenden uitgeputte vluchtelingen in het slecht toegankelijke Turks-Iraakse grensgebied naar de nieuwe kampen zullen worden gebracht. De doelstelling is om binnen twee weken 700.000 vluchtelingen van ten minste een maaltijd per dag te voorzien.

Veel zal afhangen van de bevindingen van de Amerikaanse deskundigen die in het noorden van Irak naar geschikte lokaties voor de vluchtelingenkampen zoeken en de omvang van het vluchtelingenprobleem proberen vast te stellen. Vandaag of morgen zullen zij naar verwachting verslag uitbrengen van hun missie bij de centrale leiding van de hulpoperatie, die is gevestigd in het Turkse In(c,)irlik.

    • Floris van Straaten