Succes Koevermans en Haarhuis

ROTTERDAM, 18 april - Mark Koevermans en Paul Haarhuis maken indruk in Portugal, volgende maand de tegenstander van Nederland in het Davis-Cuptoernooi. De twee tennissers plaatsten zich gisteren voor de kwartfinales van het toernooi van Porto, dat met 190.000 gulden is gedoteerd.

De als eerste geplaatste Koevermans won met 6-4 en 7-5 van de Tsjechoslowaak Strelba. Vandaag komt Koevermans uit tegen de Fransman Benhabiles. Haarhuis ontmoet in de kwartfinale de Italiaan Pescosolido. De Eindhovenaar, als derde gerangschikt, rekende in twee sets af met De Miguel uit Spanje: 6-4, 6-4.

Martina Navratilova, vierde op de wereldranglijst, ziet af van deelneming aan de open Franse tenniskampioenschappen, die op 27 mei beginnen. De Amerikaanse, die in 1982 en 1984 in Parijs zegevierde, is er al voor het derde achtereenvolgende jaar niet bij. Ook Zina Garrison, achtste op de wereldranglijst, ontbreekt. De rest van de top tien bij de vrouwen is aanwezig op Roland Garros. Tot de 116 speelsters die direct zijn toegelaten, behoren ook Manon Bollegraf en Nicole Jagerman.

Bij de open Franse kampioenschappen worden de vrouwen, evenals op Wimbledon, nog steeds minder betaald dan de mannen. De speelsters-vakbond WTA kondigde gisteren aan dat de speelsters voortaan alleen deelnemen aan de Grand Slam Cup en de vier Grand-Slamtoernooien indien de honorering gelijk wordt getrokken met die van hun mannelijke collega's. Er zijn plannen ook voor de vrouwen een Grand Slam Cup op te zetten. In een verklaring zegt de WTA graag mee te willen werken, maar alleen als er sprake is van een gelijke beloning.