Solvay investeert in sodafabriek in voormalige DDR

BRUSSEL, 18 APRIL. Het Belgische chemieconcern Solvay verwacht binnen enkele weken overeenstemming te bereiken over teruggave van een sodafabriek in de voormalige DDR. De onderneming wil in vijf jaar tijd 200 miljoen mark investeren in modernisering van de fabriek.

Dat heeft baron Daniel Janssen, topman van het chemieconcern gisteren gezegd in een toelichting op de jaarcijfers. Solvay heeft eerder al een principe-akkoord met de Treuhandanstalt bereikt over de overdracht van de fabriek die ruim vijftig jaar geleden werd onteigend.

Solvay is van plan dit jaar 33 miljard frank te investeren (ongeveer 1,8 miljard gulden), 3 miljard frank minder dan vorig jaar. Een groot deel hiervan steekt ze in de uitbreiding van haar farmaceutische divisie waarvan de omzet door 22 procent groei in 1990 nu 13,2 procent van de totale omzet uitmaakt.

Hoeveel hiervan naar Duphar in Weesp gaat, is vooralsnog onbekend. Duphar is met 2300 werknemers en een omzet van ongeveer 925 miljoen gulden Solvays grootste farmaciebedrijf. Bij het bedrijf is een grondige reorganisatie gaande, na een verlies van 3,1 miljoen gulden over 1989. Duphar verwacht over 1990 weer een kleine winst.