Snelheidsbegrenzer op vrachtwagen uitgesteld

DEN HAAG, 18 april - Het invoeren van een snelheidsbegrenzer op vrachtwagens is uitgesteld. Minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) zou in het voorjaar de knoop doorhakken nadat ze de vrachtwagenchauffeurs eerder een officiele waarschuwing had gegeven omdat ze massaal de maximumsnelheid overtreden.

In Avro's Radiojournaal zei de minister vanochtend dat ze het Nederlandse voorzitterschap van de EG, dat op 1 juli ingaat, wil aangrijpen om in Europees verband de invoering van een snelheidsbegrenzer op vrachtwagens te regelen. Als dat niet lukt wil ze de maatregel voor Nederlandse vrachtwagens invoeren.

“Het appel om zich te houden aan de maximumsnelheid is kennelijk niet doorgedrongen tot het wegvervoer”, aldus de minister. “De snelheidsovertredingen vertonen eerder een stijgende dan een dalende lijn.”

PvdA en D66 zijn voorstander van de invoering van een snelheidsbegrenzer. De VVD is tegen en CDA wil er alleen mee instemmen als het apparaat er op alle vrachtwagens in Europa komt. Beide fracties onderstrepen ook het belang van een uniforme maximumsnelheid in Europa.Volgens kolonel Lutken, korpschef van de Rijkspolitie in Breda, duurt het allemaal veel te lang. Hij zei gisteravond in TROS Aktua: Er kan niet langer worden gewacht: er wordt nu al weer veel te hard gereden, bijvoorbeeld op de A16 tussen Rotterdam en Breda, waar in november verleden jaar negenenzestig auto's op elkaar botsten, met als gevolg acht doden en tientallen gewonden. Daarbij waren vijfentwintig vrachtauto's betrokken. Nu word ik daar 's nachts ingehaald door een vrachtwagen die 130 km rijdt. Dergelijke forse overtredingen moeten keihard aangepakt worden. De werkgever moet op de verantwoordelijkheid gewezen worden. Wanneer een vrachtwagen te hard rijdt moet die aan het verkeer worden onttrokken. De chauffeur kan dan een tijd zijn functie niet uitoefenen. Geldboetes lossen het probleem niet op. Toenemende taakverzwaring en complexe regelgeving stelt de politie voor grote problemen. De politie kan door snelheidscontrole voorkomen dat men te hard rijdt, maar maatregelen zouden beter zijn.