Reorganisatie neemt hap uit winst Thomson

ROTTERDAM, 18 APRIL. Het Franse Thomsom CSF, de grootste Europese producent van defensie-elektronica, heeft gisteren een forse daling van de nettowinst bekend gemaakt. Toch zijn de resultaten beter dan het bedrijf eerder had voorspeld.

Vorig jaar boekte het concern een nettowinst van 2,17 miljard frank, 17,4 procent minder dan in 1989. De omzet beliep 37,02 miljard frank, 12,21 miljard gulden, tegenover 33,69 miljard frank, 11,11 miljard gulden een jaar eerder.

Financieel-directeur Alain Hagelauer wees erop dat het resultaat, een winstmarge van 6 procent, tot de beste in de Europese defensie-elektronica behoort.

Thomsom, voor zestig procent in handen van de Franse staat, lijdt onder krimpende orderontvangsten uit de defensiesector. De daling van de winst is volgens het bedrijf voornamelijk te wijten aan omvangrijke reserveringen in het kader van een herstructureringsprogramma. De kosten voor herstructurering stegen van 716 miljoen frank in 1989 naar 1,1 miljard frank dit jaar.

Behalve de herstructureringskosten drukten ook lagere opbrengsten uit minderheidsdeelnemingen het resultaat. De opbrengst uit minderheidsbelangen daalde van 1,27 miljard frank vorig jaar tot 717 miljoen frank dit jaar.

Thomson CSF is een van de twee hoofddivisies van de Thomsom Groep waarvan ook Thomson Consumentenelektronica deel uit maakt. Deze afdeling meldde in februari een nettoverlies over 1990 van 2,7 miljard frank, 891 miljoen gulden.

Eerder deze maand werd bekend dat de Franse overheid twee miljard frank, 660 miljoen gulden steun wil geven aan Thomson. De Europese Commissie moet zich nog over deze toezegging buigen.

Veertig procent van de aandelen van Thomson CSF staat genoteerd aan de Parijse effectenbeurs. De koers steeg na de bekendmaking met zes frank naar 152 frank.