Record Wall Street laat beurzen koud

ROTTERDAM, 18 APRIL. De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren voor de eerste keer in de geschiedenis boven de psychologische barriere van 3.000 punten. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 18 punten hoger op 3.004, nog geen vijf punten hoger dan het vorige record van 2.999,75 punten, dat dateerde van 17 juli 1990.

Beleggers in de Verenigde Staten lopen vooruit op een mogelijk herstel van de Amerikaanse economie, hoewel dat tot nu toe nog niet blijkt uit de stroom economische data. Technische factoren, zoals dekkingsaankopen, en hoop op een renteverlaging door de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, speelden ook een rol.

De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen nauwelijks op het Amerikaanse koersrecord. De aandelenkoersen op het Damrak openden vandaag verdeeld, in lijn met de overige Europese effectenbeurzen.

Tokio sloot zelfs iets lager. De CBS-stemmingsindex in Amsterdam die gisteren sloot op 97,3 punten, stond om 13.00 uur 0,5 punt lager.

“Veel Europese beleggers betwijfelen of de koersrally in de VS zich zal doorzetten”, aldus een analist van effectenmakelaar Barclays de Zoete Wedd in Amsterdam. Hij wees erop dat de Major Market Index (XMI) waarin 16 Amerikaanse 'Dow-Jones'-aandelen zijn vertegenwoordigd, vanmorgen in Londen lager noteerde.

Het Dow Jones gemiddelde heeft nu sedert het dieptepunt van 2.365,10 in oktober 1990, een winst van 639 punten (27 procent) geboekt.

Sommige Amerikaanse analisten waarschuwden gisteren dat de aandelen op Wall Street nu aanzienlijk zijn overgewaardeerd.

Op het moment ligt op Wall Street de gemiddelde aandelenkoers op 18,2 maal de winst per aandeel. Tijdens het vorige hoogtepunt van 17 juli vorig jaar bedroeg deze zogeheten koers-winstverhouding slechts 14,4 zodat de aandelen in dat opzicht ruim een kwart duurder zijn. Gemeten over 86 jaar stond de ratio gemiddeld op 14,1.

Een andere maatstaf kijkt naar de zogeheten intrinsieke waarde: het bedrag dat de aandeelhouder krijgt bij directe liquidatie van de onderneming. Met een gemiddelde koers van 2,3 maal de intrinsieke waarde is die verhouding ten opzichte van 17 juli 1990 niet gestegen.

Kort na het vorige record deed de Iraakse inval in Koeweit (2 augustus '90) de koersen dalen, versterkt door aanwijzingen dat de Amerikaanse economie in een recessie belandde. Maar in oktober kwam het optimisme terug met als overheersende mening dat de recessie van korte duur zou zijn. De snelle afloop van de Golfoorlog in februari dit jaar was een extra stimulans.

Maar gisteren waren de handelaren nerveus: “Wall Street moet nu bewijzen het record te kunnen vasthouden”, aldus een handelaar.