Protestants bestand in Noord-Ierland

BELFAST, 18 april - Twee extremistische protestantse groeperingen in Noord-Ierland hebben besloten dat zij een staakt-hetvuren in acht zullen nemen als op 30 april de besprekingen beginnen over de toekomst van Noord-Ierland.

Alle partijen die bij het Noordierse conflict betrokken zijn, doen mee aan die besprekingen, behalve de Sinn Fein, de politieke arm van het Ierse Republikeinse Leger, omdat deze partij het gebruik van geweld niet wil afzweren. Leden van een extremistische protestantse groepering hebben gisteren kort na de aankondiging van het bestand een katholieke taxichauffeur in het zuiden van de Noordierse hoofdstad Belfast doodgeschoten. Protestantse extremisten hebben sinds begin dit jaar al twaalf katholieken doodgeschoten, waaronder drie taxichauffeurs. (Reuter)