Portugal moderniseert spoorwegnet

Portugal is van plan zijn spoorlijnen te moderniseren en aan te passen aan de Europese standaard.

Daartoe zullen de sporen, die breder zijn dan in de andere Europese landen, worden versmald. De Portugese minister van openbare werken verklaarde dat voor het door Britse spoorwegdeskundigen opgestelde plan ongeveer 225 miljard escudo (2,85 miljard gulden) is uitgetrokken en in 1997 moet zijn uitgevoerd.

Alle onbewaakte overgangen op de hoofdverbindingen zullen verdwijnen en de trace's zullen zoveel mogelijk worden rechtgetrokken. Bovendien komt er nieuw rollend materieel en worden nieuwe signalerings- en telecommunicatiesystemen aangelegd.

Een verbinding voor een hoge-snelheidstrein zal worden aangesloten op een gelijksoortige verbinding in Spanje, waar al enige jaren ingrijpende veranderingen aan het spoorwegnet worden aangebracht en treinverbindingen worden bekort door trajecten te verleggen en de rijsnelheid op te voeren. Spanje heeft vanouds dezelfde spoorbreedte als Portugal, maar is al enkele jaren bezig zich aan te passen aan de Europese normen.