Omroepen (1)

Piet van Tellingen, eindredacteur van NCRV's 'Hier en nu' beklaagt zich dat de VPRO zich niet houdt aan de onderlinge afspraak van de omroepen om “actualiteiten te duiden, zoals het op Radio I betaamt” (NRC Handelsblad, 10 april).

Hij vindt het dus zinvol dat van 7 uur tot diep in de ochtend zo ongeveer elk kwartier het nieuws van de dag wordt herkauwd. Van duiden is weinig te merken. Het is gewoon een herhaling van de punten van het ANP door een actualiteitenrubriek, soms een buitenlandse correspondent, die veelal honderden kilometers verwijderd is van de gebeurtenis en dan nog eens via het 'nieuwsoverzicht'.(EP) Daarom is het zo gelukkig dat er tenminste een omroep, de VPRO, is die van de vrijdag op Radio I en 5 een boeiende radiodag maakt en door het programma “de tafel van NL” meer begrip geeft over de vele dingen die om ons heen gebeuren, doordat mensen die juist uit een bepaald gebied terugkeren, als arts, als derde-wereldhelper, als journalist, als zakenman, maar in elk geval als geinteresseerd medemens hun verhaal vertellen. En die zijn sprekender dan het droge persbureauverslag.(EP)

    • G.W. Breughel