Maxwell brengt 49 pct. Mirror naar de beurs

LONDEN, 18 APRIL. De Britse persmagnaat Robert Maxwell zal binnenkort 49 procent van de aandelen van zijn Mirror Group Newspapers op de beurs brengen.

Na de verkoop van de wetenschappelijke uitgeverij Pergamon aan Elsevier eerder deze maand en zijn aangekondigde aftreden als hoofd van de Maxwell Communication Corporation (MCC) wordt nu een volgende pijler onder Maxwells imperium afgestoten.

De Mirror Group bestaat uit de Britse dagbladen Daily Mirror, Sunday Mirror, The People en enkele sportbladen. Samen zijn de bladen goed voor een aandeel van 30 procent op de Britse dagbladenmarkt. De groep - die over 1990 een winst voor belastingen van 53,3 miljoen pond - is nu nog geheel eigendom van Maxwell. De Britse miljonair kocht de dagbladengroep in 1984 voor 113 miljoen pond (379 miljoen gulden) van Reed International.

Twee verliesgevende dagbladen - de recentelijk door Maxwell overgenomen New York Daily en het weekblad The European - zijn op dit moment nog eigendom van Maxwell zelf. Beide titels worden pas bij de Mirror Group gevoegd als ze winstgevend zijn, aldus Maxwell.

Een derde deel van de aandelen zal buiten Groot-Brittannie worden aangeboden. Maxwell hoopt daarnaast dat de aandacht die hij in de VS heeft gekregen door de overname van de New York Daily de interesse van Amerikaanse beleggers zal opwekken.

Analisten verwachten dat de verkoop van de aandelen Maxwell ongeveer 250 miljoen pond zal opleveren. Het grootste deel van de opbrengst van de verkoop wil Maxwell gebruiken om de schulden van de Mirror Group terug te brengen met 210 miljoen pond. De aandelen zullen worden aangeboden aan institutionele en particuliere beleggers. De minimum-inleg bedraagt 250 pond. De exacte prijs van de aandelen maakt Maxwell op 30 april bekend. (Reuter, UPI, AP)