Kwartaalwinst Citicorp fors lager

In navolging van andere grote Amerikaanse banken heeft nu ook Citicorp, de grootste Amerikaanse bank, sterk verlaagde resultaten gerapporteerd.

In het eerste kwartaal van dit jaar boekte zij een winst van 70 miljoen dollar tegenover 231 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel daalde van 60 tot 10 dollarcent. Het kwartaaldividend is verlaagd van 0,44 dollar tot 0,25 dollar.

Bestuurvoorzitter John Reed noemde vooral het verslechterde economische klimaat in de VS en de ingezakte onroerend-goedmarkt in Australie als oorzaken voor de winstdaling.

Verbetering van de kapitaalsverhoudingen binnen Citicorp zal ontstaan uit de al eerder voorziene verkoop van bezittingen die in totaal 750 miljoen dollar zal opbrengen. In het eerste kwartaal heeft de bank voor 1,25 miljard dollar nieuw kapitaal aangetrokken door uitgifte van preferente aandelen. Citicorp voegde 812 miljoen dollar toe aan de stroppenpot, tegen 570 miljoen in het eerste kwartaal van 1990.