Glansrol Gullit tussen falende collega's

ROTTERDAM, 18 april - Nadat hij sinds lange tijd Oranje in een uitblinkersrol weer eens op sleeptouw had genomen, haastte Ruud Gullit zich naar de uitgang van De Kuip. Daar zaten Marco van Basten en een nerveuze Guido Susini, perschef van AC Milan, in een taxi met draaiende motor op hem te wachten.

Gullit was wat opgehouden door een tv-interview en er restten precies nog tien minuten om in vliegende vaart naar Zestienhoven te rijden.

Het drietal moest uiterlijk om 23.00 uur met de prive-jet van Milans president Berlusconi opstijgen van Zestienhoven om nog te mogen landen op luchthaven Linate. De Italiaanse topclub zag er gisteravond in de persoon van Susini op toe dat Gullit en Van Basten reeds vannacht terugkeerden wegens de thuiswedstrijd tegen AS Roma die voor zaterdag op het programma staat.

Tijd om nog wat na te praten was er dus niet, laat staan gelegenheid om even het traditionele slokje te halen in het centrum van Amsterdam.

En over dat laatste mopperde Gullit afgelopen maandag al. De aanvoerder had alle reden om na te genieten van de interland tegen de Finnen. Temidden van veel falende collega's speelde hij sinds jaren weer een glansrol in het Nederlands elftal. Na zijn knie-operatie en de langdurige revalidatieperiode benadert Gullit zijn vorm van vroeger. En als de Amsterdammer de kracht heeft voor de demarrages en de explosiviteit die hij gisteravond demonstreerde, kan hij aan het Nederlands elftal net dat extra beetje toevoegen wat Oranje tot een topploeg maakt.

Die conclusie trok ook de Finse bondscoach Jukka Vakkila. “Gullit is momenteel beter in conditie dan toen wij hier twee jaar geleden speelden (voor de WK-kwalificatie; dat duel eindigde in 3-0 voor Oranje, red). Wij hebben geen speler als Gullit of Van Basten rondlopen en daardoor zijn we kansloos tegen een elftal als Nederland.

Gullit vormde vanavond het verschil tussen Holland en Finland. Hij is een echte teamspeler. Mede door hem heeft Nederland de beste ploeg in de groep. Dit elftal zal dan ook geen moeite hebben zich te kwalificeren voor het Europese kampioenschap in Zweden.''

In de negende minuut werd Gullit op de rechtervleugel in de diepte aangespeeld. De pass kwam van een van de weinige Ajacieden die een voldoende haalde, Danny Blind. Gullit zette perfect voor op Marco van Basten die links in de hoek kopte. Pas een kwartier voor tijd bracht Gullit zelf het Nederlands elftal in veiligheid. Na een steekpassje van Pieter Huistra schoot de Milan-speler de bal hard in de hoek. Ook Rinus Michels was geimponeerd door het optreden van Gullit. “Hij maakte op mij een zeer sterke indruk door zijn loopvermogen”, aldus de bondscoach. “Hij scoorde bovendien een doelpunt waarop het Nederlands elftal lang zat te wachten.”

Gullit keek uiteraard eveneens tevreden op zijn eigen inbreng terug, maar was minder te spreken over zijn ploeggenoten. “De concentratie was vaak ver te zoeken. Het elftal draaide niet onaardig, maar deze tegenstander hadden we moeten afslachten. Misschien was de vrees voor een gevaarlijke counter van de Finnen onbewust toch van invloed op het spel. Aan de linkerkant ontbraken de automatismen, omdat de back Jerry de Jong rechtsbenig is.”

De positieve bijdragen van Gullit en in iets mindere mate van Van Basten, waren des te opvallender omdat het duo bij Milan een vermoeiende periode achter de rug heeft. Na de uitschakeling voor de Europa Cup tegen Olympique Marseille en het weekeinde waarin de Scudetto (landstitel) uit het zicht raakte, vielen de Nederlandse spelers van Milan ten prooi aan de sensatiebeluste Italiaanse sportpers. Gullit zou naar Real Madrid gaan en Marco van Basten had al een vijfjarig contract met het Barcelona van Cruijff afgesloten. Wat Gullit betreft, president Berlusconi en zijn ambtgenoot van Real Madrid, Mendoza, hadden reeds een akkoord bereikt over de transfersom.

Maar Mendoza moest dan wel de presidentsverkiezingen winnen. Vorige week vroeg Gullit in een persoonlijk onderhoud met Berlusconi opheldering over al deze geruchten. De media-magnaat kon hem gerust stellen: Milan gaat ook volgend seizoen gewoon door met Gullit, Van Basten en Rijkaard. Rondom dit drietal wil Berlusconi een nieuw team bouwen. Als Arrigo Sacchi woord houdt en niet verder wil als trainer, zal ex-international Fabio Capello zijn taak overnemen. Perschef Guido Susini gisteravond: “Wij zouden op de Joegoslavische toer gaan. Maar geen enkele speler uit dat land van onder de 25 krijgt toestemming naar het buitenland te gaan. Dat is dus voor ons niet interessant. Wij willen onze Nederlandse spelers niet kwijt. Mendoza heeft in Milaan inderdaad een ontmoeting gehad met Berlusconi. Dat was slechts om in het kader van zijn herverkiezing als clubpresident te praten over Sacchi, die zoals bekend een aanbod van Real afwees. Een transfer van Gullit is nooit aan de orde geweest.”

En over Van Basten: “Marco heeft mij zelf verzekerd dat geen haar op zijn hoofd eraan denkt naar Barcelona te gaan. Maar toen Juventus naar Spanje ging voor de Europa-Cupwedstrijd, vonden de meegereisde Italiaanse journalisten het prachtig om hierover te speculeren.”

    • Erik Oudshoorn