Fiat brengt na 15 jaar weer een 500

ROME, 18 APRIL. Er komt een nieuwe Fiat-500, die de opvolger moet worden van het kleine autootje dat in de jaren vijftig en zestig symbool werd voor Italie en een de bekendste en meest succesvolle modellen is van de Italiaanse autofabrikant.

De slechts 3,22 meter lange auto krijgt in tegenstelling tot zijn naam Cinquecento een motor van 700 of 900 cc. Hij zal volgend jaar op de markt worden gebracht voor een prijs die volgens schattingen vanmorgen in de Italiaanse pers zal liggen tussen de 10.500 en de 13.500 gulden.

Fiat heeft lang nagedacht over de naam van het nieuwe model, waarmee de in de jaren dertig begonnen traditie op het gebied van kleine auto's moet worden voortgezet. Uiteindelijk is ervoor gekozen in te spelen op de nog steeds grote populariteit van de oude Fiat 500.

De allereerste 500 werd in 1936 gemaakt en de modellen die nu nog in veel Italiaanse steden en aan de Amsterdamse grachten worden gezien, kwamen in 1957 op de markt. De auto wordt al ruim vijftien jaar niet meer geproduceerd.

Fiat heeft 1,5 miljard gulden geinvesteerd in de produktie van het nieuwe model, dat enigszins lijkt op de grotere Fiat Uno. De auto zal in Polen worden gemaakt, in de onlangs volledig gerenoveerde fabrieken van Polski Fiat. Hier wordt al de Fiat 126 gemaakt. Het is de bedoeling vanaf juni 160.000 van de nieuwe wagens per jaar te produceren, waarvan honderdduizend bestemd zijn voor de Westeuropese markt en zestigduizend voor Oost-Europa.

    • Marc Leijendekker