Felgekleurde aureooltjes

Anna Heindl, t-m 4 mei bij Galerie Louise Smit, Prinsengracht 615, Amsterdam.

Eindelijk begint het werk van sieradenontwerpster Anna Heindl (1950) ook buiten de Duitstalige landen aandacht te trekken. Hoewel zij al veertien jaar in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland exposeert, is haar werk pas sinds een paar jaar ook daarbuiten te zien. Nu heeft ze op twee plaatsen in Nederland bijna gelijktijdig haar debuut gemaakt: als deelnemer aan Beauty is a Story in het Bossche Kruithuis en nu 'solo' bij Louise Smit in Amsterdam.

Het is een ontdekking. Uit haar werk ontstaat de indruk van een pittige persoonlijkheid die niet alleen veel fantasie en beeldend vermogen heeft, maar ook - heel belangrijk met sieraden - de techniek beheerst om de ideeen in perfect afgewerkte vorm om te zetten. Dit is onmiskenbaar het werk van een vrouw die geinspireerd wordt door vrouwelijke vormen en het decoreren van het vrouwelichaam, maar die tegelijkertijd gelukkig gevoel heeft voor humor en relativeren. De laatste foto in een kleine catalogus van eind vorig jaar bijvoorbeeld toont een vrouwehand met een mooie ring aan de middelvinger, die met het klassieke gebaar als het ware afscheid neemt van de lezer.

Heindl werkt met thema's die ze gedurende een jaar of twee uitdiept. In 'Lijsten en ornamenten' past ze een ouderwets materiaal toe, een opengewerkte metalen strip waarmee begin deze eeuw objecten als schalen en kandelaren werden versierd. De oorbellen en broches hebben op het eerste gezicht een decoratieve fin-de-siecle uitstraling, maar als je beter kijkt zie je langs de binnenrand een rij venijnige tandjes lopen.

Een ander thema was 'Tuin en landschap'. Soms zijn dat tamelijk grote, holle vormen die wellicht geinspireerd zijn op de heggen en struiken van de formele Franse tuin; maar ook een slinger van zilver met in relief kleine dessins in goud. Het lijkt een toverformule, of een eigen weergave van de tekens van de dierenriem. Vaak geeft Heindl haar sieraden een 'aureool' van felgekleurd steentjes langs de randen: een haag van peridot, een stipje robijn, een staart van amethist. Of deze afwerend of juist lokkend zijn, moet ieder voor zichzelf uitmaken.

    • Tracy Metz