Damrak reageert nauwelijks op record Wall Street

ROTTERDAM, 18 APR. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde vanmorgen nauwelijks op Wall Street, waar de koersen gisteren stegen naar een historisch hoogtepunt. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 97,3 punten, stond om 13.00 uur zelfs op een verlies van 0,5.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag lager, doordat twee belangrijke fondsen ex-dividend gingen.

Het chemiefonds DSM, dat gisteren sloot op 116,40 gulden, ging vijf gulden ex-dividend en noteerde om 12.30 uur in totaal 4,40 gulden lager. Papierfabrikant KNP, die gisteren sloot op 56,40 gulden, keert 2,50 gulden dividend uit en noteerde 2,40 gulden lager.

“De beurs is licht omhoog als we ex-dividend-aandelen buiten beschouwing laten”, zei een handelaar. Hij meende dat het sentiment op de beurs voorzichtig positief blijft. De heersende stemming was dat de vergadering van de Bundesbank vandaag voor weinig verrassingen zou zorgen. Een woordvoerster van de Bundesbank bevestigde rond het middaguur dat de kredietpolitiek niet wordt veranderd. Het Duitse disconto blijft 6,5 procent en de Lombardrente negen procent. De volgende vergadering van de Bundesbank is op 2 mei.

Handelaren menen daarentegen dat de expiratie van de aprilopties en futures op de optiebeurs wel een drukkend effect heeft op de aandelenkoersen.

Het hoogterecord op Wall Street, voor de publicatie van VS-handelscijfers later vandaag, veroorzaakte nervositeit bij handelaren. “Wall Street moet nog bewijzen dat het deze winst kan vasthouden”, aldus een van hen. “Een fundamentele reden voor deze winst ontbreekt”, vulde een ander aan.

Het invloedrijke Amerikaanse persbureau AP-Dow Jones constateerde gisteren na een rondgang bij Nederlandse analisten dat de koersen op het Damrak in het lopende kwartaal zo'n vijf procent zullen dalen. Het positieve effect van Golfoorlog maakt plaats voor zorgen over de gevolgen van de afglijdende Duitse economie. Beleggers, die de boot hebben gemist, staan niet te trappelen om in de markt te stappen.

Een positieve invloed ging wederom uit van Koninklijke Olie, dat gisteren sloot op 155,20 gulden. Het olieconcern stond om 12.30 uur op een winst van vijftig cent. Producent van voedsel en huishoudelijke artikelen Unilever (slot gisteren: 164 gulden) was 0,80 gulden hoger.

Beide bedrijven staan genoteerd op Wall Street. Nedlloyd, dat gisteren sloot op 53,30 gulden, moest 0,40 gulden prijsgeven. Het havenconcern maakte al eerder bekend dat het verlies over 1990 148,2 miljoen gulden bedraagt, tegen een winst van 252,3 miljoen in 1989. Nedlloyd verwacht dat de verliezen bij de kernactiviteiten, scheepvaart en transport, dit jaar minder zwaar zullen zijn dan in 1990.

De koersen van de Nederlandse staatsleningen waren vanmorgen praktisch onveranderd in afwachting van het resultaat van de Bundesbank-vergadering vandaag en de mogelijke bekendmaking van een nieuwe staatslening morgen. De dollar, die gisteren in Amsterdam sloot op 1,8782 gulden, was om 12.30 uur gestegen tot 1,8905 gulden.

Handelaren spraken over een technische winst. Ook speculatie over toekomstige rentetarieven speelde een rol. Vanmiddag worden in de VS de handelscijfers over februari gepubliceerd.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten gisteren eindelijk boven de psychologische barriere van 3.000 punten. Beleggers gokken op economisch herstel en kopen massaal aandelen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 18 punten hoger op 3.004 en brak daarmee het vorige record van 2.999,75 punten, dat dateerde van 17 juli 1990.

Ook het bredere Standard & Poor's 500-gemiddelde en de Nasdaq Composite (een graadmeter voor kleinere aandelen) sloten op recordhoogte. De aandelenomzet was 248,9 miljoen stuks, het hoogste niveau sedert 5 maart.

De kooplust op Wall Street wordt volgens effectenanalisten veroorzaakt door een combinatie van technische factoren, anticipatie op economisch herstel en toegenomen belangstelling van buitenlandse beleggers. Ook klampen beleggers zich nog steeds vast aan de hoop dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente zal verlagen.

LONDEN Het FT-100-koersgemiddelde op de aandelenbeurs in Londen begon vanmorgen hoger in reactie op het record van Wall Street, maar leverde in een onzekere stemming al snel weer in. Het koersgemiddelde noteerde vanmorgen nauwelijks gewijzigd 2.545,3 punten na een koerswinst van 1 procent gisteren.

FRANKFURT De handel in Frankfurt was vanmorgen verdeeld in afwachting van de Amerikaanse handelscijfers. Ook werd uitgekeken naar het dividend van chemieconcern BASF dat volgens sommige analisten lager kan uitvallen dan het voorgaande jaar. Het Dax-30-koersgemiddelde steeg in het eerste kwartier 1,3 punten naar 1.625,13 na een stijging van 1,2 procent gisteren.

TOKIO In Tokio kwam vandaag een einde aan vijf dagen van hogere koersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde slaagde er niet in de barriere van 27.000 punten te doorbreken, ondanks het record op Wall Street.

Twijfels over de ontwikkeling van de rente veroorzaakte een golf van winstnemingen. Het Nikkei-gemiddelde noteerde 181,47 punten lager op 26.798,90.