Colombianen veroordeeld na infiltratie Duitse politie

AMSTERDAM, 18 april - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren twee Colombiaanse mannen wegens smokkel van 170 kilo cocaine veroordeeld tot negen en zes jaar gevangenis. Tegen de mannen waren twee weken geleden straffen geeist van tien en acht jaar.

Het tweetal werd in november vorig jaar aangehouden in het kader van een grootscheepse infiltratie-actie, opgezet door het Duitse Bundeskriminalamt (BKA). Het BKA had via een speciaal daartoe opgericht transportbedrijf, Mertrans in Monchengladbach, 2.000 kilo cocaine en 8.700 kilo marihuana rechtstreeks afgenomen van het drugskartel in Cali. In samenwerking met de Nederlandse politie werden de drugs in Nederland gedistribueerd. Door deze actie konden in totaal twintig personen worden aangehouden.

In verscheidene arrondissementen lopen strafzaken tegen de verdachten. Het is voor het eerst dat een rechtbank nu verdachten die rechtstreeks zaken hebben gedaan met de infiltranten, ook worden veroordeeld.

Bij het Bundeskriminalamt in Wiesbaden is men zeer blij met de uitspraak van de rechtbank. Een woordvoerder zegt dat dit vonnis perspectieven opent voor een verder internationale samenwerking tussen politiediensten bij de bestrijding van de cocainemafia.

Tegen twee Joegoslaven die eveneens cocaine hebben afgenomen van het BKA zijn gisteren voor de Amsterdamse rechtbank door officier van justitie Hofstee straffen geeist van vijf en drie jaar gevangenis. De rechtbank doet in deze zaak over veertien dagen uitspraak.

In Roermond staan volgende maand drie Nederlanders terecht die via de BKA-actie werden gepakt. Volgens de Haagse politie maken deze verdachten ook deel uit van de bende die vorige week in de randstad werd opgerold. Deze organisatie zou vele miljoenen hebben verdiend met vooral de handel in hasj.