Bush ontmoet de Dalai Lama, protesten China

WASHINGTON, 18 april - De Verenigde Staten hebben Chinese protesten van de hand gewezen tegen de ontmoeting tussen president Bush en de Tibetaanse geestelijke leider de Dalai Lama. Bush sprak gisteren ongeveer een half uur met de Dalai Lama. Over het gesprek zijn geen bijzonderheden bekendgemaakt. Een woordvoerder van het Witte Huis verklaarde na afloop echter dat “de VS meerdere malen hun bezorgdheid hebben uitgesproken over schendingen van de mensenrechten onder het Chinese bewind in Tibet”. Hij drong erop aan dat de Tibetaanse volgelingen van de Dalai Lama en China “hun dialoog voortzetten en hun onderlinge problemen oplossen”.

China heeft het gesprek tussen Bush en de Dalai Lama veroordeeld als “een grove inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China”.

Volgens China steunen de VS de autonomie die de volgelingen van de Dalai Lama nastreven. Sinds 1959, toen China Tibet annexeerde, leeft de Dalai Lama in ballingschap. In 1989 ontving hij de Nobelprijs voor de vrede. In antwoord op de Chinese protesten tegen de ontmoeting heeft het Witte Huis gisteren benadrukt de Dalai Lama slechts als “geestelijke leider” te beschouwen. “We hebben China op de hoogte gesteld en de president vond de ontmoeting passend”, aldus de woordvoerder.

Het is de eerste keer dat de Dalai Lama door een Amerikaanse president werd ontvangen sinds de VS hun betrekkingen met China ruim tien jaar geleden genormaliseerd hebben, naar wordt aangenomen om Peking niet te bruskeren. De VS hebben Tibet niet erkend. In 1988 stemde de Amerikaanse Senaat met 98 tegen 0 stemmen voor een ontmoeting tussen president Reagan en de Dalai Lama, maar die heeft nooit plaatsgehad.

De Britse premier John Major weigerde kortgeleden nog de Dalai Lama te ontvangen.

Tijdens het bezoek van de Dalai Lama aan Washington in 1987 ontstonden in Tibet grootscheepse rellen. In de hoofdstad Lhasa schoot de politie op met stenen gooiende monniken die onafhankelijkheid eisten. Daarbij vielen op zijn minst zes doden.

In een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met The Washington Post noemt de Dalai Lama de houding die de VS tegenover Tibet aannemen “inconsistent en onevenwichtig”. Hij vergelijkt de Chinese annexatie van Tibet met de Iraakse invasie van Koeweit. In het interview vraagt de Dalai Lama de VS “China duidelijk te maken wat dat land verkeerd doet”.

Sinds eind maart is het Amerikaanse internationale radiostation The Voice of America begonnen met dagelijkse uitzendingen in het Tibetaans. Tibetanen in ballingschap zien daarin een mogelijke erkenning van de Tibetaanse belangen. (Reuter, AFP)