Buitenland zorgt voor daling van winst Nat-Ned

ROTTERDAM, 18 APRIL. De buitenlandse winst van Nationale-Nederlanden is scherp teruggelopen als gevolg van valutaverschillen en een groot verlies bij de Britse dochter Orion.

Dat heeft het bestuur gisteren bij de toelichting op de jaarcijfers bekend gemaakt.

Het Britse Orion leed door de slechte Britse markt een verlies van 48,8 miljoen Britse pond, tegen de in het jaarverslag gehanteerde guldenkoers 163 miljoen gulden. De stijging van het Britse pond met zes procent heeft het verlies in guldens evenredig opgedreven. “En waar wij winst maakten daalde de wisselkoers met 12 procent” klaagt de verzekeraar. De valutaverschillen zorgden in totaal voor een 31 miljoen gulden lagere netto winst.

In Japan, waar het premie-inkomen steeg van 69 naar 92 miljoen gulden, en in Spanje werden aanloopverliezen geboekt. De storm die de eerste twee maanden in Europa woedde, leverde in Groot-Brittannie en Belgie een netto verlies van 17 miljoen gulden. In Noord-Amerika en Australie werd winst behaald.

Het buitenlandse aandeel in de bedrijfswinst is in 1990 geslonken tot vijf procent tegen 20 procent in 1989. In Nederland bracht de storm een netto verlies van 43 miljoen gulden maar steeg in de sector levenverzekeringen de bedrijfswinst met 56 miljoen gulden.

Eerder maakte Nationale-Nederlanden bekend dat de totale netto winst in 1990 ten opzichte van 1989 met zeven procent is gedaald tot 905,2 miljoen gulden. De omzet steeg 2,4 procent tot 23,8 miljard gulden.

Betuursvoorzitter mr J.J. van Rijn wilde geen winstverwachting geven voor 1991. Voor het Britse Orion verwacht hij een kleiner verlies. De Postbank komt deze zomer met de eerste verzekeringsprodukten van Nationale-Nederlanden.

Het aandeel NN verdween vorige week donderdag van de beurs omdat samen met NMB-Postbank de Internationale Nederlanden Groep (ING) is gevormd.

De nieuwe combinatie zal de komende jaren de nadruk bij de expansie leggen op de bancaire sector, maar dat sluit volgens Nationale-Nederlanden een verzekeringsacquisitie niet uit.

foto: Bestuursvoorzitter mr J.J. van Rijn van Nationale-Nederlanden sleept met tafels. Bij de toelichting op de cijfers over 1990, het laatste jaar als zelfstandig concern voor de fusie met NMB-Postbank, had Van Rijn de pers liever wat dichterbij (Foto ANP).