Antenne van ruimtesonde Galileo is half uitgeklapt

Waarschijnlijk is er iets fout gegaan met het uitklappen van de antenne van de ruimtesonde Galileo.

Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse ruimteorganisatie Nasa deze week bekendgemaakt. De Galileo, die anderhalf miljard dollar heeft gekost, werd in oktober 1989 gelanceerd vanaf het ruimteveer Atlantis en is onderweg naar Jupiter, op ruim 800 miljoen kilometer afstand van de zon. Om deze gigantische afstand te overbruggen is een zeer krachtige antenne ontworpen, die informatie doorseint in een tempo van 134.000 'bits' per seconde. Dat komt overeen met een zwart-witfoto per minuut. Volgens deskundigen zou deze bijna vijf meter hoge, paraplu-achtige antenne door nog onbekende oorzaak maar gedeeltelijk zijn opengegaan. Hierdoor kunnen gegevens over de verre reuzenplaneet veel minder snel naar de thuisbasis worden doorgegeven en ook kunnen er veel minder foto's worden doorgeseind. Volgens Nasa-zegslieden is de Galileo-expeditie hierdoor in grote problemen gekomen. In 1995 moet de Gallileo in een baan rond Jupiter terechtkomen om de planeet en zijn vele manen in detail te bestuderen.

Ook zal een kleine ruimtesonde in de 'dampkring' rond de planeet duiken om daaraan de eerste rechtstreekse metingen te doen.

De grote schotelvormige antenne zat bij de lancering opgevouwen als een paraplu. Kleine motortjes zouden een schroefmechanisme in beweging moeten zetten waardoor, net zoals bij een paraplu, een ring zou worden aangeduwd zodat het scherm uit zou klappen. Als dat gelukt was, zou de sonde daarna veel minder snel om zijn as gaan draaien, maar uit waarnemingen blijkt dat dat tegenvalt - blijkbaar is het scherm maar gedeeltelijk uitgeklapt. Er zijn geen aanwijzingen dat de motortjes defect zijn, wellicht kan men de poging herhalen. In het ergste geval kan men zich behelpen met twee kleine reserve-antennes, die echter maar een fractie van de verlangde informatie binnen kunnen halen.

(UPI)