Albanese oppositie beeindigt boycot

TIRANA, 18 april - De Albanese oppositie heeft haar boycot van het nieuwgekozen parlement beeindigd. Na intern overleg dat acht uur duurde, kwam de Democratische Partij gisteren terug op haar aankondiging om niet in het parlement te verschijnen zolang de daders van de schietpartij van 2 april in Shkoder niet zouden zijn aangehouden.

De 75 parlementariers van de Democratische Partij deden gisteren hun intrede in het parlement met een strijdlustige verklaring, waarin een minuut stilte werd gevraagd voor de vier aanhangers van de oppositie die op 2 april in Shkoder werden doodgeschoten tijdens een demonstratie voor het gebouw van de communistische partij. Hoewel de voorlopige voorzitter van het parlement, oud-premier (C,)arcani, zei dat de Democraten zich buiten de orde bevonden, namen zij die minuut stilte staande in acht. De communistische afgevaardigden bleven zitten.

Het orgaan van de communistische partij, Zeri i Popullit, uitte gisteren verrassend, en voor zover bekend voor het eerst, kritiek op de regering wegens het gebrek aan voortvarendheid bij het onderzoek naar het incident in Shkoder. Het blad kwam tot de conclusie dat “waarschijnlijk” een aantal leden van de veiligheidsdienst schuld draagt aan de schietpartij. Het blad identificeerde die schuldigen niet. (AP)