Wereldwijd minder internationale fusies en overnames

Het aantal grensoverschrijdende fusies en acquisities is in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd met 45 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode van 1990.

De daling van de geldswaarde was zelfs nog omvangrijker met 59 procent. Deze gegevens staan in het onderzoeksrapport dat ieder kwartaal door het accountantsbedrijf KPMG Klynveld wordt uitgebracht over internationale fusies, acquisities en overnemingen.

In het eerste kwartaal van 1991 vonden 785 grensoverschrijdende transacties plaats met een waarde van 14,6 miljard dollar (27,6 miljard gulden). In de eerste drie maanden van 1990 waren dat er nog 1419 met een waarde van 35,9 miljard dollar (49,1 miljard gulden).

Interessant is dat de eerste en de tweede plaats in de top-tien van internationale transacties met de hoogste waarde worden ingenomen door Nederlandse ondernemingen. Nummer een is Ahold (met de aankoop van de Amerikaanse winkelketen Tops Markets voor 1,1 miljard dollar) en nummer twee is Elsevier (met de overneming van de Britse Pergamon Press voor 766 miljoen dollar).

Tijdens de Golfoorlog kwam de internationale activiteit op overname- en fusiegebied echter vrijwel tot stilstand.