Wall Street dicht bij nieuw record, Damrak omhoog

ROTTERDAM, 17 APRIL. Het Dow Jones gemiddelde schoot gisteren in New York 54 punten omhoog naar 2.987, maar 13 punten verwijderd van een nieuw record aller tijden. Hierdoor gesteund stegen vanmorgen de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM De actieve aandelen liepen vanmorgen vooraan bij de koerswinsten op het Damrak. “We werden enigszins verrast door de winst op Wall Street, iedereen heeft nu het gevoel dat de Dow de grens van 3.000 zal doorbreken”, aldus een opgewekte beurshandelaar. Een collega zei dat de Nederlandse aandelenmarkt blijft profiteren van koopadviezen van buitenlandse effectenmakelaars.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 96,5 punten, stond om 13.00 uur vanmiddag op een winst van 0,7.

Koninklijke Olie, dat gisteren even een adempauze nam, hervatte zijn opmars. Het fonds, met een beurswaarde van bijna tachtig miljard gulden, koestert zich in binnen- en buitenlandse belangstelling.

Koninklijke, dat gisteren sloot op 153,40 gulden, stond omstreeks het middaguur op een winst van zeventig cent.

Ook vanaf de optiebeurs was het fonds gevraagd. Aanstaande vrijdag lopen de aprilseries af op de EOE, en diverse partijen zouden hun ingenomen short-postities in Koninklijke nog dienen glad te strijken door aankopen op de beurs.

Die shortposities zijn waarschijnlijk ingenomen met het idee dat de olieprijs na het aflopen van de Golfoorlog wel zou gaan dalen (De Saoedische olieminister Yamani noemde destijds tien dollar per vat een reele mogelijkheid). Yamani sloeg de plank volledig mis; de olieprijs schommelt nu rond de twintig dollar per vat.

Uitgaande van een geschatte winst per aandeel over 1991 van 13,50 gulden is de de koers-winstverhouding van Koninklijke nu ruim 11, bij een relatief laag divendendrendement van vijf procent.

Beurshandelaren signaleerden ruime buitenlandse belangstelling voor Buhrmann-Tetterode. De fabrikant van grafische- en kantoorsystemen, die gisteren sloot op 59,50 gulden, stond om 12.30 vanmiddag op een winst van 2,10 gulden.

De koers van papierfabrikant KNP steeg na het bericht dat het bedrijf verwacht dat de nettowinst over de eerste helft van dit jaar hoger zal uitkomen dan de 148 miljoen gulden over de dezelfde periode vorig.

KNP, dat gisteren sloot op 53,70 gulden, stond om 12.30 uur op een winst van 2,30 gulden.

Bij de uitgevers noteerde Wolters Kluwer, dat gisteren sloot op 54,40 gulden, een nieuw hoogterecord 1991 op 56,40. Omstreeks het middaguur daalde de koers licht. Elsevier bereikte ook een recordkoers van 89,70 gulden. Het aandeel, dat gisteren sloot op 88,30, stond om 12.30 uur op een winst van 0,90 gulden.

Fabrikant van copieerapparaten Oce van der Grinten, die gisteren sloot op 52,60, stond op een verlies van veertig cent. Oce maakte gistermiddag laat bekend dat de nettowinst over het eerste kwartaal is gestegen tot 19 miljoen gulden, tegen 18,2 miljoen vorig jaar.

De Nederlandse obligatiekoersen herstelden zich vanmorgen licht bij dunne handel, nadat de koersen gistermiddag scherp daalden als gevolg van een verkoopgolf. De verwachting dat de staat vrijdag komt met een nieuwe staatslening en een bijeenkomst van de Bundesbank morgen drukken de activiteit. De jongste staatslening, die gisteren sloot op 99,50, noteerde om 12.30 uur 14 cent hoger.

De dollar, die gisteren een informatiekoers kreeg van 1,8732, noteerde vanmiddag in Amsterdam licht hoger op 1,88 gulden. Valutahandelaren verwachten dat de koers zich zal bewegen binnen een smalle marge voordat meer duidelijkheid komt over een mogelijke renteverlaging in de VS en Japan.

NEW YORK Een koopgolf tegen het slot van de handel stuwde gisteren de aandelenkoersen op Wall Street omhoog. Het Dow Jones industrieel gemiddelde schoot 53,71 punten omhoog naar 2.987, slechts 13 punten verwijderd van een nieuw record.

Het hoogste slot aller tijden werd bereikt op 17 juli 1990, bij een stand van 2.999,75.

Beter dan verwachte bedrijfsresultaten van ondermeer de bankinstellingen Wells Fargo en Security Pacific en de verwachting dat de Amerikaanse economie zich herstelt wakkerden de kooplust bij beleggers aan.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen moesten in de loop van de ochtend iets van hun winst prijsgeven. De stemming werd enigszins gedrukt door afnemende hoop op een verdere verlaging van de Britse rentetarieven en vrees voor een mogelijke Duitse renteverhoging. Het Farmaciefonds Glaxo, BAT en chemiegigant ICI profiteerden het meest van de forse winst op Wall Street. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.519,5, stond omstreeks het middaguur op een winst van 13,1 punten.

FRANKFURT De beurs van Frankfurt boekte winst. Alle sectoren profiteerden van de grotere vraag, met als meest opvallende stijger Daimler-Benz. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.623,59, stond om 12.30 op een winst van ruim twintig punten.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen voor de vijfde achtereenvolgende dag hoger, gesteund door Wall Street en de sterkere yen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde bleef vlak onder de psychologische barriere van 27.000 punten steken.