Voor D66 in enquete 20 zetels winst

DEN HAAG, 17 april - D66 staat in de opiniepeilingen op een spectaculaire winst van twintig zetels. De PvdA zou nu achttien zetels verliezen, het CDA boekt een verlies van vijf zetels. Daarmee is de meerderheid in de Kamer van de regeringscoalitie van PvdA en CDA geslonken tot 80 zetels. De VVD wint twee zetels, maar een eventuele CDA-VVD coalitie zou op niet meer dan 73 zetels uitkomen. Groen Links blijft stabiel en de kleine christelijke partijen boeken een zetel winst.

Dit blijkt uit enquetecijfers van het bureau Inter-View in opdracht van de VARA. De peiling is gehouden onder 1.500 kiezers in de week van 9 tot 15 april. D66 zou met een totaal van 32 zetels in de Tweede Kamer en 21,1 procent van het electoraat voor het eerst groter worden dan de PvdA die op 31 zetels uitkomt en 20,7 procent van het electoraat achter zich heeft. D66 heeft nu twaalf zetels, de PvdA 49.

D66-partijleider Van Mierlo zei in een reactie dat het de regeringspartijen “niet zou misstaan” om de kiezers een nieuw mandaat te vragen. Het vertrouwen van de kiezer in het kabinet zou volgens deze enquete zijn geslonken tot 37 procent. De achterban van de PvdA heeft nog minder vertrouwen in het kabinet: 34 procent. De achterban van het CDA denkt nog vrij positief: 58 procent heeft vertrouwen. Volgens Van Mierlo is zijn partij een bewuste keuze van de grote groep ontevreden kiezers - Groen Links trekt geen nieuwe kiezers, de winst van de VVD blijft bescheiden.