Vertraging plan berging Russische onderzeeer

ROTTERDAM, 17 APRIL. De Sovjet-kernonderzeeer Komsomolets die op de bodem van de Barentszee ligt, kan pas op zijn vroegst in de zomer van 1993 worden geborgen. Het consortium Nederlands Deepsea Operations (NDOC) dat voor de berging is gevormd, heeft meegedeeld dat er door de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie vertraging is opgetreden.

Volgens woordvoerder D.C. Kakebeen van Smit Tak, een van de partners in NDOC, heeft de opdrachtgever, het bureau Rubin in Leningrad, niet op tijd “de centjes rond gekregen.”. Met de berging zou een bedrag van honderden miljoenen gulden gemoeid zijn.

De Komsomolets zonk in april 1989 in de Barentszee na een verwoestende brand. Bij de ramp kwamen 42 zeelieden om het leven. Het wrak van de boot, die door kernenergie werd voortgestuwd en ook kernwapens aan boord heeft, is gelokaliseerd op 200 mijl afstand van de Noorse kust, op een diepte van 1655 meter. Berging op deze diepte zou een unicum zijn, maar NDOC, een combinatie van Smit Tak en Heerema Offshore wist daarvoor een plan te maken als vervolg ophet contract voor een haalbaarheidsstudie dat de marine-autoriteiten in Moskou eerder verleenden. Dat plan is door de opdrachtgever geaccepteerd.

In het werkprogramma heeft NDOC aangegeven dat het bergingsplan technisch en financieel haalbaar is en dat de Komsomolets in de zomer van 1992 gelicht kon worden. NDOC had al een van 's werelds grootste kraanschepen voor de operatie geselecteerd. Nun de financien niet tijdig konden worden geregeld, heeft NDOC haar opdrachtgever geadviseerd de berging, die alleen in de zomer kan worden uitgevoerd, een jaar uit te stellen. “We hadden deze maand een deadline voor de voorbereiding bereikt; het was tijd om zekerheid te krijgen”, aldus de woordvoerder van Smit Tak.

T. Gijzel, de projectmanager van NDOC voor de Komsomolets, zegt dat het bergingsplan nog steeds haalbaar is binnen de richtlijnen van het bestaande contract. Hij verwacht dat de de financiele moeilijkheden voor het eind van dit jaar zijn opgelost. “De financiele kringen reageren positief op het project, mede door de actieve steun van de Nederlandse regering”, aldus Gijzel.

Moskou wil de Komsomolets graag bergen om een aanslag op het milieu in de Noordelijke IJszee te voorkomen. Het persbureau Tass meldde vorig jaar augustus dat onderzoek heeft uitgewezen dat de Komsomolets niet lekt, maar wel wordt beschouwd als een 'technologische tijdbom'.