Verliescijfer Michelin nog hoger dan verwacht

ROTTERDAM, 17 APRIL. De Franse bandenfabriek Michelin heeft vandaag bekend gemaakt dat het in 1990 een verlies van 4,81 miljard francs (1,26 miljard gulden) heeft geleden.

In 1989 maakte Michelin nog een winst van 2,2 miljard francs en in oktober verwachtte het bedrijf een verlies over '90 van 2,3 miljard francs. In verband met de zwaar tegenvallende verliescijfers wil Michelin aan het eind van dit jaar liefst 16.000 mensen ontslaan.

Michelin, dat vorig jaar voor 9 miljard francs de Amerikaanse bandengigant Uniroyal-Goodrich overnam, wijt de grote verliezen aan de zwakke dollar, zware concurrentie en een overcapaciteit aan produkten over de hele wereld. Ook herstructureringskosten van 3,4 miljard francs droegen stevig aan het verlies bij. De omzet over 1990 bedroeg 62,7 miljard francs en was daarmee 13,4 procent hoger dan in 1989.

De Franse multinational heeft zwaar te lijden van de verminderde produktie en verkoop van auto's. De markt voor 'eerste montage'

(banden voor nieuwe auto's) zakte vorig jaar in Amerika met 11 procent en in Europa met 1,7 procent in. Het bedrijf heeft daarnaast te kampen met grote schulden. Het verlies aan arbeidsplaatsen kan in totaal uitkomen op 15 procent van de totale werkgelegenheid van 130.000 banen. (Reuter)