Verlies van 'Delft' blijft onder tien mln. gulden

ROTTERDAM, 17 APRIL. Delft Instruments heeft vorig jaar een fors verlies geleden doordat de Amerikaanse regering begin dit jaar een boycot tegen de leverancier van militaire, industriele en medische apparatuur instelde.

De directie van het Delftse bedrijf wil nog geen definitieve cijfers prijsgeven, maar gaat er van uit dat “naar de huidige inzichten het verlies het bedrag van 10 miljoen gulden niet zal overtreffen”. Dit heeft Delft Instruments vanmorgen bekendgemaakt.

Delft Instruments behaalde in 1989 nog een winst van 19,7 miljoen gulden. Het verlies over 1990 wordt voornamelijk veroorzaakt door buitengewone lasten voor het trefffen van voorzieningen voor afdekking van risico's in de defensiesector. Welke deze risico's zijn, noch de omvang van de voorziening wilde een woordvoerder vanmorgen bekend maken. “Dat gebeurt pas op 26 mei als de definitieve resultaten worden vrijgegeven”, aldus Delft Instruments.

Uit het feit dat Delft Instruments eerder de verwachting heeft uitgesproken dat het bedrijfsresultaat zich in 1990 volgens de verwachtingen heeft ontwikkeld, blijkt echter dat een voorziening van enkele tientallen miljoenen guldens is getroffen.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers voorspelde de directie voor de tweede helft van 1990 een bedrijfsresultaat dat aanmerkelijk beter zou zijn dan dat in de eerste helft van 1990, toen 3,9 miljoen gulden werd verdiend. Wel voegde de directie daar toen aan toe dat door de ontwikkelingen in de internatinale defensiemarkt de prioriteiten van een aantal programma's moesten worden herzien. Het bedrijfsresultaat zou daardoor lager uitvallen dan in 1989.

De Amerikaanse regering stelde begin dit jaar een boycot tegen Delft Instruments in omdat het concern in 1989 en 1990 nachtzichtapparatuur aan Irak heeft geleverd zonder dat het bedrijf daarvoor de nodige vergunningen had aangevraagd. Ook in december vorig jaar, toen het embargo van de Verenigde Naties tegen Irak al maanden van kracht was, is nog apparatuur naar Jordanie verscheept. De VS bepaalden dat geen enkel Amerikaans bedrijf, en evenmin buitenlandse dochterondernemingen daarvan, zaken mag doen met Delft Instruments. Onderdelen van de nachtzichtapparatuur zijn afkomstig van de Amerikaanse Hughes Danbury Optical Systems, dochtermaatschappij van het automobielconcern General Motors.

Door het Amerikaanse embargo, dat niet alleen de levering van militaire apparatuur betreft, lijdt Delft Instruments onder meer grote schade doordat de verkoop van medisch apparatuur in de VS stagneert.

In 1989 boekte Delft Instruments bijna een vijfde van zijn omzet van in totaal 420 miljoen gulden in Noord- en Zuid-Amerika.

De koers van de aandelen Delft Instruments steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs met veertig cent tot 24,20 gulden.