Verhuizing Amsterdams gerechtshof gaat door

AMSTERDAM, 17 april - Het Amsterdamse gerechtshof moet hoogstwaarschijnlijk toch verhuizen naar het torencomplex Parnas in Amsterdam-Zuid, waar de rechtbank al is gevestigd. Dat hebben de minister Alders (VROM) en minister Hirsch Ballin (justitie) gisteren de Tweede Kamer gezegd, na een gesprek met vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam.

De rechtbank is al gevestigd aan de Parnassusweg in Zuid. Een mogelijke verhuizing van beide instellingen naar de IJ-oevers zal niet voor het jaar 2010 gerealiseerd kunnen worden, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De leden van het gerechtshof, dat nu aan de Prinsengracht is gehuisvest, zijn begin dit jaar in actie gekomen tegen de verhuizing.

Zij vinden dat het hof een 'centrumfunctie' vervult en in de binnenstad hoort te blijven. De rijksoverheid wil echter uit kostenoverwegingen een einde maken aan de versnippering van de rechtscolleges en vindt daarom dat beide afdelingen in een gebouw thuishoren.

De verhuizing van het gerechtshof naar Amsterdam-Zuid druist ook in tegen het gemeentebeleid. Een woordvoerder: “Wij zien bedrijven en instellingen liever in de binnenstad. Daarom kwam het Westerdokseiland op de IJ-oevers goed uit. Als in 1995 de Nederlandse Spoorwegen daar vertrokken zijn, kan de gefaseerde bouw voor het gerechtshof en de rechtbank plaatsvinden. Maar dat is een bezwaar voor de Rijksgebouwendienst. Die wil nieuwbouw in een keer, of helemaal niet.” Mogelijk moet het gerechtshof twee keer verhuizen: Binnen enkele jaren naar het Parnas-complex en na 2010 naar de IJ-oevers.

De leden van het gerechtshof zijn “zeer ontstemd”. Griffier mr. P.H. Debets: “De minister kan in de Tweede Kamer wel zeggen dat er veelvuldig overleg heeft plaatsgevonden met de raadsleden van het hof, maar daar is ons niets van bekend.” Volgens hem zullen de acties tegen de verhuizing worden voortgezet.