Telefonisch visumaanvragen mislukt

PARAMARIBO, 17 april - Een nieuwe regeling voor het aanvragen van een visum voor Nederland bij de ambassade in Paramaribo, bedacht om de permanente lange rij wachtenden voor het gebouw te verkleinen, is er niet in geslaagd de hoeveelheid aanvragen soepeler te verwerken.

Surinamers die een visum voor Nederland willen kunnen sinds kort op maandag en woensdag telefonisch tussen 10 uur en 12.30 een aanvraag indienen. Na hun gegevens te hebben doorgebeld krijgen ze een nummer.

Maar aanvragers raken gefrustreerd omdat de telefoonnummers die gebeld kunnen worden constant bezet zijn.

Volgens ambassaderaad B. Koerner kunnen per dag 125 aanvragen verwerkt worden. Op dinsdag en donderdag moeten de aanvragen na een telefonische afspraak persoonlijk ingediend worden. Wekelijks kunnen telefonisch 250 aanvragen afgehandeld worden.

Van kracht blijft dat reisbureaus volgens een afgesproken schema ook aanvragen kunnen inzenden. Eveneens gehandhaafd blijft de mogelijkheid persoonlijk bij het consulaat een visum aan te vragen. De visummaanvragen moeten acht weken voor de reis zijn ingediend.