Servie willigt eisen van 700.000 stakers snel in

BELGRADO, 17 april - De Servische regering is gezwicht voor de eisen van 700.000 stakende arbeiders uit de textiel- en metaalindustrie die gisteren het werk neerlegden omdat ze al maanden geen loon hebben ontvangen.

Slechts enkele uren nadat afgevaardigden van de stakers tijdens een demonstratie in Belgrado de eisen aan de Servische regeringen hadden overhandigd, ging de regering overstag. Alle eisen worden ingewilligd.

De staking wordt volgens het persbureau Tanjug voortgezet totdat het Servische parlement die beslissing bevestigt.

De stakers, die gisteren met hun actie het omvangrijkste arbeidersprotest sinds de oorlog op gang brachten, hebben in veel gevallen sinds januari geen loon gekregen. De meeste bedrijven in Servie staan op de rand van een bankroet en de regering heeft zich al eerder de boosheid van de federale overheid en de andere republieken op de hals gehaald toen ze de lege staatskas bijvulde door de bankbiljettenpers te laten draaien.

Een aantal stakers heeft een verhoging van het minimumloon tot drieduizend dinar (200 dollar) per maand geeist, evenals een verlaging van de belastingdruk voor bedrijven. Ook deze eisen zijn ingewilligd.

Volgens Tanjug krijgen de arbeiders eind april hun loon over de eerste twee maanden van dit jaar, wordt een belangrijke belastingwet afgeschaft en wordt gewerkt aan een nieuw systeem van sociale bescherming. Het Servische parlement komt daartoe vandaag bijeen.

Niet alleen in Servie is gisteren gestaakt, ook in de republiek Bosnie-Herzegovina gingen gisteren tienduizend mijnwerkers in staking en in de republiek Slovenie en de tot Servie behorende provincie Vojvodina legde het onderwijzend personeel het werk neer. De Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT hield gisteren voor de vijfde opeenvolgende dag zijn vliegtuigen aan de grond wegens een staking van de technici.

De Servische regering heeft zich het afgelopen anderhalf jaar verzet tegen hervormingen van de federale premier Markovic in de richting van een vrije markteconomie. Servische deskundigen schatten dat een sluiting van alle onrendabele bedrijven in de republiek 2,5 miljoen mensen hun baan zou kosten. (Reuter)