Republikeinen blijven buiten het kabinet-Andreotti

ROME, 17 april - Het nieuwe Italiaanse kabinet van de christen-democratische premier Andreotti is gisteren definitief een coalitie van vier in plaats van vijf partijen geworden. Andreotti zou vanmiddag het vertrouwen vragen in de Kamer.

De kleine Republikeinse partij (PRI), waarvan drie kandidaat-ministers zaterdag niet hebben deelgenomen aan de beediging van het kabinet, hield vast aan een breuk met Andreotti. De 72-jarige premier, die zijn zevende kabinet leidt, wordt verweten dat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken over de verdeling van de ministersposten.

Bemiddelingspogingen van christen-democratische leiders zijn op niets uitgelopen. De Republikeinse leider, Giorgio La Malfa, weigerde met premier Andreotti te praten. De vier resterende coalitiepartijen (christen-democraten, socialisten, liberalen en sociaal-democraten) hebben samen een absolute meerderheid in het parlement.

De drie ministersposten die voor de PRI waren bestemd, zullen voorlopig worden beheerd door premier Andreotti. De christen-democraten hebben gezegd dat zij de deur willen openhouden naar de PRI, maar deze lijkt niet op haar afwijzing te willen terugkomen.