Politie houdt dertig mensen aan verdacht van zwendelpraktijken

ARNHEM, 17 april - Een speciaal samengesteld rechercheteam uit Arnhem en Deventer heeft in de afgelopen weken 30 personen aangehouden die worden verdacht van zwendelpraktijken, waarmee in totaal anderhalf miljoen gulden is gemoeid. De 28 mannen en 2 vrouwen zijn afkomstig uit Overijssel, Gelderland, Friesland en Brabant.

Hoofdverdachte is een 26-jarige man uit Arnhem die in alle zaken een centrale rol speelt. Het gaat om fraude met sociale uitkeringen, een thuiswerkcentrale en autohandel met Oost-Duitsland. De man zit nog in voorlopige hechtenis, de andere verdachten zijn na verhoor op vrije voeten gesteld.

De 26-jarige man had onder meer de leiding over de Thuiswerkcentrale Deventer. Hij garandeerde in advertenties thuiswerkers een jaar lang werk, maar ze moesten dan wel een ponsmachine aanschaffen van 1680 gulden, die hij naderhand zou terugkopen. De machine moest worden gebruikt voor het verwerken van spijkergoed. De 110 mensen die daarop ingingen, hoorden na aanschaf van de machine meestal niets meer van de Thuiswerkcentrale. De hoofdverdachte deed midden vorig jaar zelf bij de Deventer politie aangifte van diefstal van 256.000 gulden uit het bedrijf. Die aangifte wordt ernstig in twijfel getrokken. De totaal aangerichte schade door de Thuiswerkcentrale wordt geschat op een half miljoen gulden.

Een zelfde bedrag is gemoeid met de autozwendel die de man met enkele anderen opzette. Via een bedrijf in Arnhem werden particulieren opgeroepen hun auto te verkopen in de voormalige DDR. Het 'bemiddelingsbedrijf', dat zich op kosten van leveranciers luxueus inrichtte in een Arnhems kantoorpand, garandeerde de verkoop maar verlangde wel dat de particulieren met hun auto ook alle autopapieren inleverden. In Leipzig werden zo inderdaad 35 auto's verkocht, zij het soms aan Nederlandse handelaars. Geld zagen de Nederlandse particulieren nooit. De man die de auto's in Leipzig had verkocht kwam uit Oost-Duitsland terug met het verhaal dat hem de helft daarvan via het 'balletje-balletje-spel' afhandig was gemaakt en dat hij de andere helft aan de roulettetafel had verspeeld. Hij haalde met dat verzonnen verhaal in Arnhem zelfs een plaatselijk dagblad.

Wederom een half miljoen gulden is naar schatting gemoeid met de praktijken van drie bedrijfjes in Arnhem, Heelsum en Halsteren, die zich bezig hielden met koppelbazerij en waarbij de 26-jarige Arnhemmer eveneens een centrale rol speelde. De bedrijfjes zouden bij ten minste vijftien Duitse bedrijven Nederlandse bouwvakkers aan het werk hebben gezet die hier een uitkering ontvingen.

Van de anderhalf miljoen gulden die met de drie zaken is gemoeid, is volgens een woordvoerder van de Arnhemse politie nog niets terug gevonden.