Polen worden gewaarschuwd voor sluiting van automarkt

UTRECHT, 17 april - De gemeente Utrecht gaat contact opnemen met de Nederlandse ambassade in Polen om te bekijken hoe volgende week dinsdag een vergeefse toeloop van Polen naar de opgeheven Utrechtse automarkt kan worden voorkomen. De gemeente denkt eraan advertenties te laten zetten in Poolse dagbladen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Utrecht vanmorgen gezegd.

Gisteren zijn op de automarkt in Utrecht al 4.000 pamfletten uitgereikt aan voornamelijk Poolse bezoekers, met daarop in het Pools, Engels en Nederlands de waarschuwing dat zeker tot augustus in Utrecht geen automarkt meer wordt gehouden. Wegens overlast voor de omwonenden heeft de Utrechtse gemeenteraad daar eerder deze week toe besloten.

In kringen van in Utrecht opererende autohandelaren werd dezer dagen de suggestie gedaan dat men in Apeldoorn een nieuwe markt zou willen opzetten. Tot elf jaar geleden werden daar ook op grote schaal tweedehands auto's verhandeld. Bij het gemeentebestuur van Apeldoorn zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente vanmorgen, nog geen aanvragen voor het opzetten van zo'n markt binnengekomen. Het gemeentebestuur van Apeldoorn heeft zich ook voorgenomen zich 'passief' te gedragen en zelf geen stappen te ondernemen om de autohandelaren naar de gemeente te halen.

Volgens een woordvoerder van de politie in Apeldoorn, die ook slechts 'bij geruchte' op de hoogte was, zou men alleen zo'n automarkt willen toestaan als vooraf goede afspraken kunnen worden gemaakt ter vermijding van overlast.