Parretti uit top Pathe, nieuwe lening van bank

ROTTERDAM, 17 APRIL. Giancarlo Parretti heeft zijn leidende posities bij de in financiele problemen verkerende Amerikaanse filmbedrijven Pathe Communictions en MGM-Pathe opgegeven. In financiele kring wordt deze stap gezien als een poging van de Franse bank Credit Lyonnais om als de belangrijkste financier van de filmbedrijven meer greep op de gang van zaken te krijgen.

Volgens de filmbedrijven heeft Credit Lyonnais ingestemd met een krediet van 145 miljoen dollar aan MGM-Pathe, het filmconcern dat vorig jaar ontstond door een overneming voor 1,3 miljard dollar van MGM-UA door Pathe Communications. Voorwaarde voor het krediet is onder meer dat de faillissementsprocedure die tegen MGM-UA loopt wordt stopgezet.

Het is onduidelijk of de nieuwe kredietverlening loopt via de Nederlandse tak van Credit Lyonnais, CLBN. CLBN fungeert van oudsher als filmfinancier van Parretti. Begin vorige week ontkende bestuursvoorzitter Brutschi van CLBN echter enige betrokkenheid van de bank bij de overneming van MGM-UA door Pathe.

De Nederlandse tak heeft volgens eigen zeggen ongeveer 220 miljoen gulden uitstaan in het gecombineerde filmbedrijf. De Rotterdamse bank weigerde vanochtend enig commentaar op de ontwikkelingen bij MGM- Pathe. Inmiddels heeft de SEC, de Amerikaanse beurscommissie een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken bij MGM-Pathe, aldus The Los Angeles Times.

Parretti is onder meer door een veroordeling in hoger beroep tot bijna vier jaar gevangenisstraf wegens fraude in opspraak gekomen. Hij wordt bij MGM-UA opgevolgd door filmproducent Alan Ladd. Bij Pathe Communications, de houdstermaatschappij van MGM-UA, volgt Cesare de Michelis Parretti op als bestuursvoorzitter. De Michelis, broer van de socialistische Italiaanse minister van buitenlandse zaken De Michelis, is al langer betrokken in het ingewikkelde en onoverzichtelijke zakelijke netwerk van Parretti. De Michelis maakt deel uit van de raad van bestuur van de houdstermaatschappij waar de Nederlandse bioscopen van Pathe - de Cannon-theaters - in zijn ondergebracht.

Parretti blijft overigens, samen met zijn zakelijke compagnon Fiorini, betrokken bij MGM-Pathe. De Italiaan blijft deel uitmaken van de raad van bestuur van Pathe Communications. Bovendien blijft hij, samen met Fiorini's Zwitserse beleggingsmaatschappij Sasea, de belangrijkste aandeelhouder van het filmbedrijf. De eigendom van Pathe Communications loopt via het Amsterdamse beursfonds Melia International.