Oude Foreman moet het nog steeds van zijn slagen van graniet hebben

ROTTERDAM, 17 april - De geldzorgen waarin bokser George Foreman verzeild was geraakt na een tiental jaren Gods woord te hebben verkondigd worden aanzienlijk verlicht wanneer hij vrijdag het hoogtepunt van zijn rentree bereikt.

De 42-jarige zwaargewicht die in 1977 stopte, in 1987 terugkeerde en voor de wereldtitel Evander Holyfield heeft uitgedaagd verdient alleen voor zijn opkomst in Atlantic City al 12,5 miljoen dollar. In deze strijd tussen de generaties ontvangt de 28-jarige kampioen twintig miljoen.

Op de top van het eerste deel van zijn carriere, in 1974 in Kinshasa, Zaire, liet Foreman zich strikken voor vijf miljoen dollar. Het was de tijd waarin hij van zijn voetstuk werd gehaald door Mohammed Ali, die zich toen nog Cassius Clay noemde. Een jaar eerder had hij tegen een andere grootheid van de bokssport, Joe Frazier, een meeslepend titelgevecht geleverd. Hij haalde zijn tegenstander binnen vijf minuten zes maal neer.

De heer van 265 pond die vrijdag de ring instapt mag graag opmerken dat hij nog altijd dezelfde kracht in zijn stoten legt die hem al in de jaren zeventig beroemd maakte. Dat is opmerkelijk want Foreman had zich van zijn vak als beroepsbokser afgekeerd. Na de tweede nederlaag in zijn carriere, tegen Jimmy Young uit Porto Rico, ontving Foreman in zijn kleedkamer zoals hij zegt “een teken Gods”. “God gaf me te verstaan dat ik met boksen moest stoppen en me bezig moest houden met het lot van de armen.” Foreman bewoonde sindsdien een grote ranch, ruim driehonderd kilometer ten noorden van Houston en in die stad oefende hij in een kerkje zijn roeping van preacher uit. Dat bestaan kostte hem meer dan hij verdiende en voor een bokser leidt de weg dan onherroepelijk terug naar de ring.

Over het algemeen wacht daar een roemloos lot waarbij de herinneringen vaak schoner blijken dan het opnieuw gezochte schijnsel. Dat was ook de boodschap die Foreman werd voorgehouden toen hij in 1987 weer in de ring klom. Bij zijn eerste partij zeiden de mensen die het goed met hem voor hadden: “George, houd op met die onzin. Je maakt je belachelijk.” En zij wezen op het slappe buikje dat over zijn sportbroekje hing. Maar 24 partijen en 23 knockouts verder wordt hem toch een reele kans toegedicht om de wereldkampioen uit 1991, Holyfield, redelijk partij te bieden. Natuurlijk is Foreman langzaam, maar ook in zijn sterke tijd was hij niet de man van de snelle acties.

Hij moest het hebben van stoten met graniet op het lijf van de tegenstander. Als raadgever heeft hij de 76-jarige voormalige bokskampioen Archie Moore aan de ring staan.

Foreman die vijf maal getrouwd is en vier dochters en drie zonen heeft, komt vrijdag in de ring tegen een kampioen die algemeen als saai wordt beschouwd. Evander Holyfield is weliswaar na een financiele aderlating ook van zijn vrouw en oorspronkelijke manager af maar die stappen werden lang niet zo luidruchtig begeleid als bij voorbeeld het geval was bij Mike Tyson. Holyfield kende een regelmatige carriere waarbij een bronzen plak bij de Olympische Spelen in 1984 in Los Angeles een eerste opmerkelijke triomf was. Hem ontging de kans op goud omdat hij in de halve finale een tegenstander na een commando 'break' knockout sloeg. Dat kwam hem op diskwalificatie te staan. Hij is sterker dan in zijn jonge jaren omdat hij zich een volgzaam leerling toonde van een zevenvoudig Mister Olympia. Maar in de partij waarin hij wereldkampioen werd was hij toch slechts 94 kilo.

Holyfield greep zijn kans in oktober 1990 tegen Buster Douglas die zich na zeven minuten en tien seconden met 24 miljoen dollar uit de voeten maakte. Douglas was opgewekt gaan leven nadat hij in februari 1990 Tyson van zijn vernietigende aureool had ontdaan. Daarna leefde Douglas niet meer als sportman maar toonde zich een gretig verliezer met enorme gage toen Holyfield de titel wenste. Bij naderende financiele nood kan hij altijd nog piekeren over een rentree, was zijn opvatting. Per slot van rekening is ook Larry Holmes terug. Deze 40-jarige oud-kampioen die in 1988 keihard door Tyson op zijn inmiddels aanwezige gebreken werd gewezen bokste begin deze maand weer. Ook Holmes kent financiele problemen. Een hotel, annex nachtclub moest hij van een extra hypotheek voorzien. De verkoop van vijf Rolls Royce-auto's gaven hem ook nog niet de middelen die hij nodig had, vandaar de terugkeer in de ring.

    • Theo Reitsma