Nevesbu wil meer geld overheid voor order marineschepen Chili

ROTTERDAM, 17 APRIL. Het ingenieursbureau voor de scheepsbouw Nevesbu in Den Haag oefent druk uit op de Nederlandse regering om meer steun te verlenen voor het verkrijgen van een order voor de levering van schepen aan Chili.

Tijdens het bezoek van de Chileense delegatie aan Den Haag, onder leiding van president Aylwin, is de aanbieding besproken van Nevesbu om voor 75 miljoen gulden het ontwerp en de onderdelen voor vijf visserij-inspectieschepen te leveren. Bij een onderhoud met de president en zijn gevolg, gisteren op het Catshuis met premier Lubbers en minister Van den Broek (buitenlandse zaken), was ook staatssecretaris Van Rooy van handelsbevordering aanwezig.

Nevesbu heeft laten weten, zo bevestigt woordvoerder mevrouw N.J. Thiele, dat de rentesteun van 7,5 miljoen gulden van het ministerie van economische zaken “absoluut onvoldoende” is om de order binnen te halen. Een woordvoerder van het ministerie verwacht echter dat Nevesbu een goede kans maakt. Hij wil het toegezegde bedrag dat Nevesbu noemt om concurrentie-overwegingen niet bevestigen, maar meent dat het bedrijf door de overheidssteun wel een concurrerende positie inneemt tegenover Spaanse en Britse bedrijven die ook overheidssteun ontvangen.

“Er is ons ook veel aan gelegen dat deze order naar Nederland gaat”, aldus de woordvoerder van Economische Zaken. “Maar wij zijn in het kader van de 'Export-financieringsfaciliteit' nu tot het uiterste gegaan. Wij houden ons strikt aan afspraken over overheidssteun, die in het kader van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) zijn gemaakt. Dat wil nog niet zeggen dat het ministerie niet op enig moment opnieuw naar de situatie kan kijken. Maar overeind blijft dat een order concurrerend moet zijn en dat er normaal, bij gelijke voorwaarden met het buitenland, aan verdiend kan worden. De tijd is voorbij dat het ministerie zomaar potjes kan openrukken, waardoor bedrijven met belastinggeld op orders kunnen verdienen.”

Als de Chileense order voor de vijf visserijschepen, waarvan er een extra voorzieningen krigt voor oceanografisch onderzoek, naar Nederland gaat, bestaat er een goede kans op vervolgorders. De Chileense Marine is opdrachtgever en wil ook een serie kleinere transportschepen bestellen. Bovendien heeft Chili plannen om op langere termijn nieuwe onderzeeers te bestellen voor patrouilles langs de uitgestrekte kust van het land. De Rotterdamse Droogdok Maatschappij heeft een ontwerp voor een nieuwe, kleine onderzeeer, de Moray-klasse, die zich voor dit doel goed leent.