MEXICAANSE CASSEROLE (VEGETARISCH)

De Provence is de bakermat van de casserole. In die zonnige Franse streek dook in de veertiende eeuw de casa op, een cilindervormige koperen steelpan, de voorganger van de huidige metalen of aardewerk casseroles.

Het woord 'casserole' staat niet alleen voor de vorm (de pan of pot) maar ook voor de inhoud: het gerecht. Dat gerecht was in de klassieke Franse keuken meestal een mollig vulkaantje gekookte rijst waarvan de krater gevuld werd met alles vanaf simpele restjes vlees tot en met ganzelever in truffelsaus. De toch al ruime betekenis van 'casserole'

werd opgerekt toen het kookgerei zijn weg vond buiten de Franse landsgrenzen. In Amerikaanse keukentaal werd 'casserole' praktisch synoniem met 'ovenschotel', een uitkomst voor mensen met twee linkerhanden, een drukke baan of een luie instelling. Neem een pot, vul hem met lagen rijst, aardappelen of groenten, afgewisseld met chips en de inhoud van blikjes champignonsoep of tonijn, laat de oven het werk doen en klaar is Kees. De casserole is aan een opwaardering toe, ook op het Noordamerikaanse continent. Het recept van vandaag draagt misschien daaraan bij. Het maakt niet uit of u het gerecht maakt in een pot, pan of schaal, al dan niet rond of voorzien van een steel; ik gebruik het woord 'pot' als verzamelterm. De bonen en de tortillas zijn verkrijgbaar in delicatessenwinkels.

Nodig voor 4 personen:

1 grote ui 2 teentjes knoflook 30 g boter 1 groene en 1 rode paprika 1 1-2 theelepel gemalen komijn 1 blikje 'black beans'; idem 'kidney beans' in chilisaus (of 2 blikjes kidney beans) (chilipoeder of sambal naar smaak) 12 platte tostadaschelpen (gebakken corn tortillas) 150 g geraspte belegen kaas 1 blik gepelde tomaten in tomatensap 1-2 kropje ijsbergsla 8 theelepels creme fraiche

Pel en snipper de ui en de teentjes knoflook. Zet de koekepan op halfhoog vuur. Smelt 20 g boter in de pan en bak daarin 4 minuten lang de snippers ui en knoflook. Voeg dan de in stukjes gesneden paprika's toe. Drie minuten later volgen de komijn en de bonen met sap. Roer alles goed dooreen. Desgewenst op smaak brengen met chilipoeder of sambal. Laat het mengsel 5 minuten koken onder af en toe roeren. Haal dan de pan van het vuur. Vet een ruime pot in met de rest van de boter. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schep eenderde deel van het bonenmengsel op de bodem van de pot. Drapeer daarop 6 tortillas. Strooi over deze laag de helft van de kaas. Vervolg met een nieuwe laag bonenmengsel, de resterende tostadaschelpen, de gepelde (in stukjes gesneden) tomaten met sap en, tot slot, het laatste deel van het bonenmengsel. Dek de pot af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie en kruimel het restant van de kaas over de schotel. Laat het gerecht - onbedekt - nog 5 minuten bakken. Snijd de sla fijn. Haal de pot uit de oven en strooi de snippers sla over de bovenlaag. Serveer het gerecht in vier porties; schep op elke portie 2 theelepels creme fraiche. Completeer uw maaltijd met een salade van mango en papaja.

    • Annelène van Eijndhoven