Lubbers voedt stroom van geruchten met talenkennis

DEN HAAG, 17 april - “Castellano es un poco dificil para mi” - Castilliaans is een beetje moeilijk voor mij, zei premier Lubbers gistermiddag tijdens een persconferentie, zittend naast de Chileense president Aylwin. Maar hij sprak zodanig goed Castilliaans dat de aanwezige Chileense journalisten en diplomaten gnuivend op zijn opmerking reageerden met een ondertoon van: dat het moeilijk voor hem is, zou je niet denken. Castilliaans staat beter bekend als Spaans.

In de spraakverwarring die even ontstond toen Aylwins tolk problemen bleek te hebben met het in het Spaans vertalen van Lubbers' Engelse antwoorden op de vragen van de Chilenen, zei de premier in het Frans dat hij ook Duits kon spreken. Men besloot dat hij maar beter in het Nederlands kon antwoorden, omdat er een tolk Nederlands-Spaans aanwezig was. Nadrukkelijk knikkend zat de premier vervolgens naar elke Spaanse vraag te luisteren; hij begreep ze.

Met zijn kleine demonstratie van talenkennis gaf de Nederlandse premier voedsel aan de geruchtenstroom, dat hij heimelijk werkt aan zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Geruchten uit Brussel zeggen momenteel botweg: de hele zaak is al in kannen en kruiken. Meer ervaren waarnemers weten dat dergelijke benoemingen niet al in dit stadium - de huidige Commissie treedt 5 januari 1993 af - definitief geregeld zijn. De echte kandidaat moet spitsroeden lopen; gretigheid kan fataal zijn.

“Nee, de premier zit niet stiekem Spaans te leren als voorbereiding op het voorzitterschap van de Europese Commissie”, laat de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd dan ook weten. Lubbers, zo wordt ons verteld, spreekt al sinds zijn 24ste Spaans, toen hij voor het bedrijf van zijn familie geregeld naar Spaanstalige landen reisde. Hij verstaat ook Italiaans en Portugees, aldus de RVD. De premier acht niettemin blijkbaar de tijd gekomen om deze kennis een wat bredere aandacht te geven. De tafelrede de avond tevoren ter gelegenheid van het bezoek van Aylwin had hij ook al in het Spaans gehouden.

In het geruchtencircuit kan men verscheidene constructies vernemen over hoe premier Lubbers uiteindelijk op de stoel van de Fransman Jacques Delors terecht zal komen. Het belangrijkste probleem is dat de nieuwe Commissie al op 5 januari 1993 dient aan te treden, terwijl de volgende Tweede Kamerverkiezing pas in mei 1994 is. Lubbers is dus pas ergens in de zomer van dat jaar beschikbaar.

Delors, zo zeggen de geruchten, is beschikbaar voor een gemeenschappelijk opzetje. Hij wil best twee jaar blijven tot begin 1995, om zich vervolgens in dat jaar in de race om de opvolging van president Mitterrand te kunnen storten. Er is nog wat tijd beschikbaar. Op de Europese topconferentie van juni 1992 in Portugal moet de nieuwe Commissie-voorzitter worden gekozen. Een voordeel voor Lubbers is dat de voorzitter van die topconferentie de liberale Portugese premier Cavaco Silva is, met wie hij zeer bevriend is en aan wie hij zelfs een eredoctoraat heeft te danken.

Dat de wil bij een aantal landen aanwezig is om iets te 'regelen' blijkt wel uit de opmerking van de Belgische premier Martens onlangs: “Als Ruud een tijdsprobleem zou hebben, is dat op te lossen.” De betrokkene zelf zwijgt als het graf. “De premier is over deze zaak potdicht, ook op momenten dat hij vertrouwelijk wordt”, zegt iemand uit zijn directe omgeving.

    • Rob Meines