Jeltsin: Rusland streeft naar lidmaatschap van EG en VN

PARIJS, 17 april - De Russische republiek, de grootste van de vijftien Sovjet-republieken, wil lid worden van de Europese Gemeenschap en van de Verenigde Naties. Dat heeft Boris Jeltsin, president van de Russische republiek, gisteren gezegd in Parijs.

In een vraaggesprek met het televisiestation La Cinq verklaarde Jeltsin dat Rusland probeert deel te nemen aan het werk van internationale organisaties en dat Rusland uit is op een eigen vertegenwoordiging bij die organisaties. “Wat de Verenigde Naties betreft, we zullen daar eerst een vertegenwoordiger krijgen en vervolgens zullen we trachten er lid van te worden. We zullen ook proberen lid te worden van de EG. Rusland is al sinds de oudheid een deel van Europa,” zo stelde hij. De Russische president gaf toe dat het lidmaatschap van de VN enige tijd in beslag zal nemen. Twee Sovjet-republieken, Wit-Rusland en de Oekraine, maken deel uit van de Verenigde Naties. Volgens Jeltsin is het “niet logisch” dat deze twee republieken wel VN-lid zijn en het veel grotere Rusland niet.

Tijdens het vraaggesprek sprak Jeltsin zich uit voor het herstel van de diplomatieke betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en Israel.

Jeltsin brengt een privebezoek aan Frankrijk. Hij is tot nu toe niet door hoge Franse leiders ontvangen, enerzijds omdat het om een privebezoek gaat, anderzijds omdat Frankrijk Rusland niet erkent als onafhankelijke staat. Hij sprak in Straatsburg wel met de voormalige president Giscard d'Estaing. Jeltsin zei gisteren nog te hopen op een onderhoud met president Mitterrand. Een woordvoerder van de Franse president zei dat het verzoek nog “wordt bestudeerd”

Jeltsin zou vandaag zijn bezoek voortzetten met een uitstapje naar Grenoble. Het werd echter op het allerlaatste moment afgezegd; een reden is daarvoor niet opgegeven. (AFP)