HSV lokt rijke sympathisanten via aandelen

BONN, 17 april - De Hamburger Sportverein (HSV), de 104 jaar oude en financieel noodlijdende voetbaltrots van Hamburg, gaat voor een Duitse nieuwigheid zorgen. De club wordt een naamloze vennootschap en zal voor 36 miljoen aandelen van duizend mark uitgeven. Dit heeft de ledenvergadering op voorstel van miljonair-voorzitter Jurgen Hunke besloten.

De ledenvergadering besliste met een grote meerderheid (509 tegen 15 stemmen). De stemming in de vergadering was ook om andere redenen optimaal, want juist het afgelopen weekeinde had HSV met 6-0 de miljoenenclub Eintracht Frankfurt vernederd.

Na een rampzalig slechte seizoenstart, die de sympathie van het Hamburgse publiek deed verschuiven naar de 'kleine' lokale rivaal Sankt Pauli, is een zeer sterk herstel gevolgd. HSV, dat in de jonge, 'goedkoop' ingekochte, Oostduitser Thomas Doll een nieuwe ster heeft, is daardoor in de Bundesliga alsnog naar de vierde plaats geklommen (5 punten achter koploper Kaiserslautern), die volgend seizoen recht zou geven op lucratief Europees voetbal. Met nog negen wedstrijden te gaan wordt bij HSV zelfs alweer hardop over kampioenskansen gedroomd.

Bovendien mocht de ledenvergadering zich verheugen over een voorstel dat senator (wethouder) Werner Hackmann (SPD) net dezer dagen aan de regering van de stad-staat heeft voorgelegd. Namelijk om voor tenminste een jaar 6 miljoen van de HSV-schuldenlast van 12,5 miljoen te garanderen en zo te voorkomen dat de Duitse voetbalbond eind dit seizoen de licentie intrekt.

Volgens het Duitse beursrecht moet een naamloze vennootschap (AG) minstens drie jaar als zodanig bestaan voor haar aandelen ter beurze kunnen worden aangeboden of verhandeld. Als de financieel zwaar aangeslagen club, die al jaren grote tekorten kent, zich nu als beursfonds zou presenteren zou hij op de beurs in Frankfurt zeker niet worden toegelaten.

Want, anders dan rijke clubs als Kaiserslautern en Bayern Munchen (dat ook NV-plannen heeft), bezit HSV behalve zijn contractspelers geen bezittingen van betekenis meer. Onroerend goed in de stad moest in de afgelopen jaren worden verkocht om de grote gaten in de begroting enigszins te dichten. Het doorgaans matig bezette (en verwaarloosde) Volksparkstadion is eigendom van de stad.

De aandelen-plannen van voorzitter Hunke moeten voor de korte termijn dan ook vooral worden gezien als een opmerkelijke poging om flink wat geld los te krijgen van kapitaalkrachtige sympathisanten, want op rendement hoeven de aandeelhouders zeker voorlopig niet te rekenen.

Nadat de Hamburgse club in 1987 met het winnen van de Duitse beker een zeer succesvolle periode had afgesloten ontstond een financiele noodtoestand doordat: 1. de teruglopende inkomsten van de voetbalafdeling voor andere delen van de omni-sportclub HSV moesten worden gebruikt en 2. een reeks trainers, managers en voorzitters in een paar jaar tijd voor 12 miljoen aan mislukte spelers wist te kopen zonder dat daar bruikbare transfer-opbrengsten tegenover stonden.

    • J.M. Bik