'Honecker en Mielke voorkwamen aanslag'

BONN, 17 april - De vroegere leider van de DDR Erich Honecker en zijn minister voor de staatsveiligheidsdienst (Stasi), Erich Mielke, hebben in de jaren zeventig en tachtig PLO-leider Arafat gevraagd om te helpen voorkomen dat Arabische terreurorganisaties moordaanslagen op Amerikaanse (oud-)politici als Kissinger en president Carter zouden plegen. Als tegenprestatie mocht de PLO op politieke steun rekenen, terwijl de terreurorganisaties opleiding en wapens “in de gewenste hoeveelheid” mochten verwachten.

Dit meldt het dagblad Die Welt uit Stasi-documenten die het zegt te bezitten en waaruit het een brief van 9 mei 1986 van Mielke aan de Stasi-generaals Neiber en Markus Wolf afdrukt. De brief werd geschreven een maand na de mede op DDR-grondgebied voorbereide aanslag op een door veel Amerikaanse militairen bezochte Westberlijnse discotheek (La Belle, 3 doden, 240 gewonden).

In zijn brief schrijft Mielke dat de Amerikaanse inlichtingendienst ervan op de hoogte is, dat de leden van de terreurgroep rond Abu Nidal zich in Oost-Europa ophouden, mogelijk ter voorbereiding van een aanslag op een uitgevers-expositie in Dusseldorf, waar oud-minister Kissinger eregast zou zijn. Mielke geeft de beide Stasi-generaals opdracht om PLO-chef Arafat te vragen zijn invloed aan te wenden om zo'n eventuele aanslag - “die slechts de regering-Reagan in de kaart zou spelen” - niet te laten uitvoeren.

Uit Stasi-notulen van een gesprek tussen Mielke en Arafats veiligheidschef Abu Iyad op 22 augustus 1979 citeert Die Welt voorts hartelijke dankwoorden van de Stasi-minister aan het adres van Arafat, omdat er door Arabische terreurgroepen geen aanslag op de toenmalige Amerikaanse president Carter was gepleegd tijdens diens topontmoeting met Sovjet-leider Brezjnev, kort daarvoor.