'Helft van cafetaria's zou moeten verdwijnen'

DEN HAAG, 17 april - Van de cafetaria's in Nederland moet de komende jaren bijna de helft verdwijnen. In Nederland is plaats voor ruim 4000 cafetaria's, maar er zijn momenteel 7600. Dit heeft voorzitter J. van der Weerd van de sectie IJsfrica van Horeca Nederland vandaag gezegd.

De cafetaria-branche heeft de afgelopen jaren een onstuimige groei doorgemaakt. Volgens Van der Weerd is er inmiddels sprake van een wildgroei. Alleen al in 1990 zijn er 1700 nieuwe bedrijven bijgekomen.

Daar stond echter tegenover dat er 1200 zaken de deuren hebben gesloten. “Er moet snel iets gebeuren, want zo kan het niet langer doorgaan”, vindt Van der Weerd.

Voor de gemeenten is een doorslaggevende rol weggelegd in deze kwestie. Omdat cafetaria's in zowel horecapanden als gebouwen met een bestemming detailhandel gevestigd kunnen worden, gaat de groei maar door. “Gemeenten moeten met het bestemmingsplan in de hand de vestiging van cafetaria's tegenhouden”, aldus de voorzitter.

Door het vele komen en gaan van cafetaria's heeft het cafetaria-wezen een slechte naam gekregen, vindt Van der Weerd. Omdat er zoveel van dergelijke horecavoorzieningen zijn, is bij velen ten onrechte het idee ontstaan dat er veel geld valt te verdienen in de verkoop van frietjes en kroketten, aldus Van der Weerd.

De sectie-voorzitter wil bovendien dat de ondernemers naar de schoolbanken terugkeren. Nu kan een ieder zonder papieren een cafetaria beginnen. Van der Weerd denkt dat opleidingen enerzijds de kwaliteit verbeteren en anderszijds voor sommige nieuwelingen een barriere vormen om een bedrijfje te starten.