Geschil om nucleaire faciliteit Noord-Korea

SEOUL, 17 april - Noord-Korea moet zijn nucleaire installaties onderwerpen aan internationale inspectie, anders staakt de Sovjet-Unie de levering van kernbrandstof en nucleaire technologie aan dat land. Dat heeft een woordvoerder van Sovjet-president Gorbatsjov gisteren in Tokio gezegd. Hij bevestigde daarmee soortgelijke uitlatingen die een lid van de Federatie van Wetenschappen van de Sovjet-Unie maandag deed.

Tot op heden heeft Noord-Korea een dergelijke inspectie van zijn kerninstallaties altijd geweigerd. Zuid-Korea heeft Noord-Korea ervan beschuldigd in het geheim te werken aan de vervaardiging van kernwapens in een centrale te Yongbyon, 100 kilometer ten noorden van de Noordkoreaanse hoofdstad Pyongyang. In 1995 zou Noord-Korea over een kernwapen kunnen beschikken. De Zuidkoreaanse minister van defensie heeft vorige week verklaard dat een commando-actie tegen Noordkoreaanse nucleaire installaties tot de mogelijkheden behoort om aan de dreiging een einde te maken. De minister trok dit later weer in.

De VS delen de bezorgdheid over de nucleaire dreiging van Noord-Korea. De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, heeft kortgeleden Noord-Korea omschreven als een “potentieel Irak”.

De nucleaire ontwapening van het Koreaanse schiereiland zal een belangrijk onderwerp van gesprek zijn tijdens de ontmoeting die president Gorbatsjov vrijdag heeft met zijn Zuidkoreaanse collega Roh Tae-Woo.

Het Noordkoreaanse persbureau KCNA heeft voor het eerst gezinspeeld op het bezoek van Gorbatsjov aan Zuid-Korea door melding te maken van een anti-Gorbatsjov-demonstratie, die afgelopen vrijdag in Seoul werd gehouden.

Het Noordkoreaanse regime onder leiding van Kim Il Sung is aan de macht sinds 1948 en wordt beschouwd als zeer streng in de communistische leer. (AFP)