foto: Wie denkt dat Hilversum uitsluitend wordt ...

foto: Wie denkt dat Hilversum uitsluitend wordt bevolkt door cultuurbarbaren en dat stijl- en vormloosheid regeren, zit ernaast. Althans, gedeeltelijk. Hier regisseert algemeen directeur C. Wolzak zijn Televisie- en Radio Omroep Stichting (TROS).

Een kleurenfoto is aan deze kamer niet besteed. De consequente uitvoering in zwart, wit en grijs - de kleurentelevisie dissoneert jammerlijk - doet grote liefde vermoeden voor grafische vormgeving.

Dat Wolzaks vorige werkgever, uitgeverij VNU, haar grafische bedrijven eerst nu wil afstoten, versterkt dat vermoeden. Edoch, de inrichting van het vertrek heeft niets met VNU van doen. Zij moet functionaliteit en zakelijkheid uitstralen. Programmamakers met dure ideeen zien hun voorstellen op Wolzaks zwartmarmeren snijtafel van opsmuk en franje ontdaan worden. Anders zou het - met 78 miljoen gulden jaarbudget - ondoenlijk zijn 180 vaste medewerkers en 300 freelancers wekelijks zo'n tachtig uur televisie en radio te laten verzorgen. Dat het toch al op een koopje moet, bewijst Hilversum bijkans dagelijks. Geniet nog even van deze werkkamer. Straks komt hier drie jaar geleden besteld speels spetterwerk te hangen van kunstenares Cornelie Jochems. In full colour. Het heeft Communicatie en Media als thema en illustreert onbedoeld de verwarring van Hilversum, waar consequente keuzes maken een weinig gewaardeerde eigenschap is. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)